Web Sitesi Tasarımı Nasıl Olmalı?

  • 11 Ekim 2022
  • Vovo Media
  • 6 min read

Web sitesi oluştururken sitenin tasarımı ziyaretçiler üzerinde oldukça fazla etkisi vardır. Peki web sitesi oluştururken ziyaretçileri siteye çekebilmek için tasarımı nasıl yapmalısınız? İşte bir web sitesinin tasarımını oluşturmak için gerekli adımlar:

-İlk önce hedefinizi belirlemeniz gerek

-Daha sonra web sitesi kurucunuzu seçin

-Sayfa düzeninin nasıl olacağını belirleyin gerekirse bir taslak oluşturun

-Özel bir domain alın

-İçeriklerinizi birleştirin

-Doğru olan sayfaları ekleyin

-Kendi SEO çalışmanızı yapın

-İhtiyacınız olan açarları belirleyin

-Herkesin erişebileceği bir duruma getirin

-Ziyaretçilerinizle etkileşime geçmeniz gerek

-Sitenizi mobil ziyaretçileriniz için mobil görünüme optimize edin

-Geri bildirim isteyin

-Yayınlayın

Hedef Belirleme 

İşe koyulmadan önce amacınızın ve hedefinizin ne olduğuna karar vermeniz gerekmektedir. Örneğin ürün satışı yapabileceğiniz online bir mağaza, sanatlarınızı ve eserlerinizi sergileyebileceğiniz bir galeri, pazarlama kampanyalarınızı tanıtmak için bir açılış sitesi, potansiyel iş verenlerin dikkatini çekebilmek için öz geçmişinizi anlatan bir site, belirli konularda bilgilerinizi insanlara aktarabilmek için bir blog sayfası, düğün ve partiler için etkinlik sitesi olabilir. 

Amacı ne olursa olsun, web sitenizin temel bir amacı olmalıdır.  Birden fazla amacınızın olması, muhtemelen kafa karışıklığına yol açıp ziyaretçilerin sayfadan çıkmalarına sebep olacaktır. 

Web Sitesi Kurucusu Seçme 

İçerik yönetim sistemi yani web sitesi oluşturucuları, istediğiniz web sitesini sizin için tasarlayıp özelleştirebileceğiniz ve yayınlayabileceğiniz bir ortamdır. 

Sayfa Düzeni Belirleme 

Ziyaretçilerinizin dikkatini çekebilmesi için doğru şablonlar seçmelisiniz. Şablonlar profesyonel tasarımcılar tarafından oluşturulan daha önceden tasarlanmış sayfa düzenlerine sahip web siteleridir. Herhangi bir şablonu kendi ihtiyaçlarınıza göre düzenlemek için bütün öğeleri tamamen kişiselleştirebilirsiniz. İsterseniz metin, resim ve renk gibi detayları kaldırabilir veya yenilerini ekleyebilirsiniz.

Fakat çok fazla içeriğiniz varsa büyük ihtimalle çok sayfalı bir site oluşturmanız gerekecek. Ziyaretçilerin gezinmesini de kolaylaştırmanız gerektiğinden bu şekilde oluşturmanız daha faydalı olacaktır.

Domain Alma

Daha sade bir şekilde ifade edecek olursak tarayıcı çubuklarında “www” kısmından hemen sonra görecekleri şey, sizin domaininizdir. Domain adınızı kaydettirmek, online ortamda yükselebilmek için çok önemlidir. Kişiselleştirilmiş bir domain adına sahip olan siteleri, sayfa ziyaretçileri tarafından otomatik olarak daha güvenilir olarak algılanmaktadır. 

Peki bir domain ismi nasıl olmalı? Domain adınız ne çok kısa ne de çok uzun olmalıdır. Aynı zamanda semboller ve sayılardan biraz uzak durmalısınız. Bu ziyaretçilerin domain adınızı hatırlama konusunda daha olumlu olacaktır. Domain adınızda işinizin ne olduğu ile ilgili ufak bir detay koyarsanız bu siteniz için daha iyi olacaktır. 

İçerikleri Birleştirme

Şimdi sitenizde yer alacak materyalleri hazırlamanız gerekecek. Bunlar sloganlar, metin ve görseller, videolar ve işinizle ilgili herhangi bir şey olabilir. İçeriğinizin fazla olması her zaman daha iyidir fakat hiçbir zaman ana temadan uzaklaşmamanız gerekmektedir. Fakat içeriğiniz fazla oldukça haliyle sitenin yükleme hızı de düşecektir. Ziyaretçiler çok fazla beklemeyecekleri için fazla içerikte ziyaretçilerin sabretmeden sayfayı hemen kapamalarına yol açacaktır. 

Doğru Sayfaları Ekleyin 

Bir web sitesinde mutlaka bulunması gereken sayfalar vardır bunlar;

-Ana sayfa: Ziyaretçilerin ilk olarak dikkat edecekleri yer ana sayfadır. Eğer ana sayfa dikkatlerini çekmezse öbür sayfaları hiç merak etmeyeceklerdir ve sayfayı kapatacaklardır. Ana sayfanın temiz, özenli ve göz alıcı olması gerekir.

-Ürün veya Hizmet Sayfası: Ziyaretçilerin ürünleriniz ya da hizmetlerinizi öğrenip inceleyebilecekleri sayfadır. Ziyaretçilerin sizin hakkınızda daha fazla bilgi sahibi olabilmeleri için bu sayfayı web sitenizde bulundurmanız gerekmektedir. 

-Hakkımızda Sayfası: Kendi işletmenizin hikayesini anlatabilirsiniz. Aynı zamanda müşteriler iş ilişkilerinin her zaman arka yüzünü de görmek isterler. Bu sayfa müşterilere yardımcı olacaktır. 

-İletişim Bölümü: Mutlaka ziyaretçilerinizin size her yerden ulaşmasını sağlayacak telefon numaraları, e-postalar, sosyal medya iletişim bağlantıları koymalısınız. 

Kullanılabilirlik

Güzel bir web sitenizin olması mükemmel bir şey olsa bile yeterli değildir. Ziyaretçilerin sayfalarınızda vakit geçirmesini, içeriklerinizden zevk almasını ve bunun sonunda daimi ziyaretçileriniz olmasını ve hatta sizinle iletişime geçmelerini istiyorsanız sitenizde gezinmelerini kolaylaştırmalısınız.

Seo Çalışmanız

SEO kendi başına bir bilimdir. Bu konuda sabırlı olmanız gerekmektedir. Yayınladığınız içeriğin arama sonuçlarında bulunması ve doğru sıralamada gösterilme ihtimalini artırmak için SEO ipuçlarına bakabilirsiniz.

-Anahtar Kelimeler: Potansiyel bir ziyaretçinin sizin web sitenizi bulmak için Google’da ne tür sorular yazabileceğini düşünün. Ve bu sorulardaki anahtar kelimelere göre içeriklerinizi düzenleyin. 

-Sayfa içi SEO: Arama motorlarına sayfalarınızın ne ile alakalı olduğunu bildirmektir. 

-Hiyerarşi: Önemli içeriği ilk sıralara koyarak ve kısa kısa paragraflarla birlikte farklı başlık seviyelerini kullanarak metninizi oluşturun. 

-Yerel SEO: İşletmeniz fiziki bir adrese sahip ise, bölgenizdeki kişiler arama yaptıklarında en üstlerde yer alması sizin için daha iyi olacaktır. 

-Alt Metin: Google fazla bilgiye sahip olabilir fakat fotoğrafları göremez. 

-Dahili Bağlantılar: Sayfalarınız birbirine ne kadar çok bağlı olursa, botların sitenizde gezmesi o kadar kolay olur. Ziyaretçilerin daha fazla sitenizde gezinmesi için sitenizin her yerinde bağlantılar olması daha iyi olur fakat sık bağlantı ile ziyaretçiyi boğmamalısınız.

Sitenizi Mobil Görünüm İçin Ayarlayın

Ekranlar küçülse bile etkiler küçülmez. Mobil üzerinden internet erişiminin artışı ile birlikte cihazlarda çok fazla web üzerinde gezinme oluştu. Siteniz mobil görünüme uyumlu değilse mobil cihazlar üzerinden sitenize giriş yapmaya çalışan müşterileri kaybetmiş olacaksınız. 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir