Web Sitesi Nasıl Yapılır?

  • 11 Ekim 2022
  • Vovo Media
  • 6 min read

İlerleyen teknolojinin de beraberinde getirdiği web siteleri, günümüzde oldukça fazla insanın erişim sağladığı bir platformdur. Hem bilgisayar üzerinden hem de telefonlar üzerinden girilebilen internet siteleri eğlence, eğitim ve pazarlama gibi birçok yönden kullanılmaktadır. Bu sebeple pazarlama işi ile uğraşan firmaların veya kişilerin bir internet sitesine sahip olmamaları fazla sayıda müşteri kaçırmalarına sebep olmaktadır. 

Web siteniz üzerinden hizmetinizi tanıtıp daha geniş kitlelere ulaşabilir veya ürünlerinizi online olarak satabilirsiniz. Web siteleri müşterileri kendisine çeken bir kolaylık olduğu için site kullanımı kolay aynı zamanda detaylı olmalıdır. Müşterilerin aradıklarını bulabilmeleri açısından içerik yönünden zengin olması çok önemlidir. 

Bir Web Sitesi Nasıl Kurulur?

Müşterileri etkilemek adına özenli bir site kurabilmek için bazı adımlardan geçmeniz gerekmektedir. Bu adımlar şöyledir:

-Öncelikle web siteniz neyi konu alacak onu belirlemeniz gerekmektedir. Hizmetinizle web sitesinde sunduğunuz içerikler birbiri ile alakasız ise müşteriler bununla ilgilenmeyeceklerdir. 

-Daha sonrasında web sitenizin görünüşünün nasıl olacağına kadar verin. Nasıl bir tasarım hizmetinize daha uygun olacaktır veya nasıl bir tasarım müşterileri siteye daha çok çeker? Tasarım konusunda zorlanıyorsanız bir başkasından da yardım alabilirsiniz. 

-Müşterileri etkileyecek şekilde içerikler üretmeniz gerekmektedir. Aksi halde site müşterilerin ilgi alanına girmeyecektir ve yine müşteri kaybı olacaktır. 

Web Sitesini Planlayın

Web sitesi planlarken öncelikle hedefinizin ne olduğunu belirlemeniz gerekir. Sadece “İnternette bir şeyler satmak istiyorum” demek uygun değildir. Kuracağınız web sitesinin işletmeniz için neler yapmasını istediğinize karar vermeniz gerek. Başlarken küçük hedeflerle başlasanız bile ilerledikçe hedefleriniz de büyümelidir. Fakat zaman ilerledikçe hedefleriniz abartıya kaçmamalıdır. Peki bu süreçte nelere dikkat etmeniz gerekir?

-Amaçlarınız abartı olmamalıdır. Gerçekçi olmalıdır.

-Her bir hedefiniz için belli bir zaman sınırı olmalıdır. 

-Amaçlarınızı iyice tanımlamalısınız.

Bu sınırlandırmalardaki amaçlar sizi kısıtlamak değildir. Fakat hayallerinizin gerçeğe dönüştürmeden önce uygun bir ortam yaratmadan, kendinize çok büyük hedefler belirlerseniz bu hedefte başarılı olamadığınızda moral bozukluğu yaşama ve pes etme olasılığınız çok yüksektir. 

Ulaşmak istediğiniz kitlenin 2 milyar olması gayet güzel bir düşünce. Fakat 2 milyar kullanıcının hepsinin zevkleri aynı olmayacağından dolayı, ulaşmak istediğiniz kitleyi web sitenize neyi koyacağınızla yan yana getirip öyle belirlemelisiniz. Ne tür bir site kurduğunuz ulaşmak istediğiniz kitle konusunda çok önemlidir. Kitlenizi bilmek ve o kitleye hitap etmek, onları size doğru çekecektir. 

Hedef kitleniz hakkında daha iyi bilgi sahibi olmak için onları iyi tanımlayın. Örnek olarak;

-Genel konum (Mesela: Ülkenin güneydoğu kısmı)

-Meslek ve gelir düzeyi (Mesela: Devlet memurları, yıllık geliri ortalama 40,000 TL)

-Kişinin karakteristik özellikleri (Mesela: Komik ve eğlenceli)

Bu özellikler üzerinde durmanız hem kitlenizi daraltmanıza hem de kitlenize özelliklerine göre yeni içerikler üretip daha geniş bir kitleye yayılmanızda size yardımcı olacaktır.

Hizmetiniz için alanınız üzerinde bir ad seçmelisiniz. Mükemmel seçilmiş bir alan adı müşteriyi web sitesine itecektir. Aynı zamanda alan adınız markanızı yansıtmalıdır. 

Kendinizi “.com” ile biten isimlerle sınırlandırmak zorunda değilsiniz. Web site kullanımının yaygınlaşması ile birlikte alan adınızın sonuna ekleyeceğiniz birden fazla uzantı bulunmaktadır. Bunları da göz önünde bulundurabilirsiniz. Uzantısınız ne olursa olsun seçtiğiniz isim sizin için şunları sağlamalıdır;

-Markanızı koruma altına almak.

-Müşterilerin ilgisini çekmek.

-Yaptığınız işi doğru bir şekilde temsil etmek.

Peki doğru bir isim seçmek için nelere dikkat edilmelidir?

-Sunduğunuz hizmet yerel bir şekilde ise bölgeyi hedefleyen isimlerde kullanabilirsiniz.

-Hoşunuza giden ilk ismi hemen kullanmayın. Biraz araştırma yapın.

– “.com” a takılı kalmadan uygun uzantılar kullanın.

-Adı kısa tutmaya ve yazımının kolay olmasına özen gösterin. 

WebSitenizin Tasarımı

Web sitenizi planlama adımlarını bitirdikten sonra sitenizin tasarımına geçmelisiniz. Tasarım işini isterseniz kendiniz yapabilir isterseniz de bir başkasından yardım alabilirsiniz. Öncelikle web sitenizin hosting seçeneklerini düşünmelisiniz.

Sitenizi kendiniz kursanız da başkasına yaptırsanız da hosting planı sağlam olmadığı sürece istediğiniz performansı almakta zorlanırsınız. Hosting planı satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken bazı şeyler vardır. Bunlar;

-Destek: 7/24 şekilde size destek sağlayıcı seçmeniz gerekmektedir. Ansızın site çökmeleri sırasında size her an yardımcı olabilmelidir.

-Güvenilirlik: Hosting sağlayıcınız aktif olduğu sürede, sitenizin yüklenme sürelerini ve erişilebilirliğini etkilemektedir. Şirketlerin size ne gibi garantiler verebildiğini bilmeniz gerekir. 

-Yedekleme: Beklenmedik sıkıntılarla karşılaştığınız zaman geri yüklemek için yedekleme kullanmanız gerekir. Sağlayıcınızın size site yedekleme hizmeti sunup sunmadığına dikkat edin. 

İçerik Üretme

Müşterilerinizin web sitenize üye olmalarını, sizden satın alma işlemi yapmalarını ve aynı zamanda sosyal medya üzerinden paylaşmalarını istiyorsanız, onların ilgi çekici içerikler görmelerini sağlayın. 

İşletmenizin o zamana kadar nasıl büyüdüğünü veya nasıl kurulduğunu anlatan bir hikâye yazabilir ve web sitenize koyabilirsiniz. Aynı zamanda sizin veya ekibinizin fotoğraflarını da ekleyip görsellikle daha da dikkat çekici konuma getirebilirsiniz. Hizmetlerinizin açıklamalarını ekleyerek müşterilere yardımcı olabilirsiniz veya ürünlerinizi oluşturma, tasarlama yöntemlerinizi anlatabilirsiniz.

Fakat bunları eklerken bir web sitesinin kilit noktalarını unutmamanız gerek.

Bunlar;

-Hakkımızda

-Anasayfa

-İletişim

-Görüşler

-Ürünler

Artık bir web sitesi oluştururken göz önünde bulundurmanız gereken noktaları biliyorsunuz. Bir diğer önemli nokta ise SEO ile görünür olmaktır. Online satış mağazaları arasında web sitenizin görünürlüğünün olması gerekir. Bu görünürlük Google ve Yahoo gibi arama motorları içerisinde olmaktadır. Sayfanızın içeriği, anahtar kelimeler, site haritası, bağlantı verme gibi bazı etkenler arama motorunda sizin web sitenizin de görünürlüğünü sağlayacaktır. 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir