
Teknolojiyle gelişen dünyada zamanımızda çoğu kişinin bir web sitesi bulunmaktadır. Gerek işinizi pazarlama amacı gerekse blog sitesine sahip olmak için web sitesi kurmak isteyenlerin çoğu kolaylıkla kendilerine web sitesi açabilmektedirler. Peki bir web sitesi nasıl oluşturur?
Web Sitesi Oluşturma Yöntemleri
Web sitesi oluşturma hakkında hiçbir bilginiz yok ise sıfırdan web sitesi kurman için değişik yöntemler kullanabilirsiniz. Öncelikle bilmeniz gereken şeyler;
-Domain nasıl alınır?
-Hosting nasıl alınır?
-HTML’de nasıl yazılır?
-CSS’le nasıl biçimlendirilir?
–JavaScript’le nasıl çalışılır?
İlk olarak, en basit bir şekilde web sitesinin ne olduğu bilinmelidir. Web sitesinin öncelikli olarak ziyaretçiye cevap vermesi gereken üç soru vardır. Bunlar;
-Sen kimsin?
-Ne yapıyorsun?
-Seninle nasıl iletişim kuracağım?
Ziyaretçilere bu üç soru hakkında web sitenizde mutlaka bilgi vermelisiniz. CSS ve HTML kullanarak sadece basit bir web sitesi değil aynı zamanda görselliği iyi bir web sitesi de oluşturabilirsiniz.
Web siteleri hem e-ticareti sağlarken hem de bir bloğa sahip olmanıza imkan verir. Eğer web sitenizden bunlardan daha fazlasını bekliyorsanız, öğrenmeniz gereken bazı programlama dilleri vardır. Bu bir back-end dili de olabilir ve web geliştirme dilleri içerisinden daha fazlasını da bilmeniz gerekebilir. Peki back-end nedir? Back-end, kullanıcıların göremediği arka yüzdür. Bu arka yüzde geliştirici bir kişi bulunur. Yani sistemin temelini, mimarisini oluşturan, sunucuların ayarlarından sorumlu ve sisteme maksimum performansı vererek en yüksek hızda çalışması gereken kişidir.
Web sitenizde back-end kodlamak için JavaScript tarzında ek bir kodlama dili öğrenmeniz gerekecektir. Eğer hiçbir bilginiz yoksa bir başkasından da yardım alarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Fakat gerçekten basit bir web sitesi istiyor iseniz bunu kendiniz yapabilirsiniz.
Domain Nasıl Alınır?
Web sitesi açmada önemli bir yeri olan domain, sizin adresiniz olacaktır. (ÖR: www.xxxx.com) İsminiz sitenizde sizi, yaptığınız işi veya sunduğunuz hizmeti anlatacağından dolayı açıklayıcı ama kısa bir isim olmalıdır. Domain ismi seçerken birden fazla isim alternatifi bulduğunuzda bu ismi, domain isim kontrol etme aracı kullanıp kontrol ederek ve en uygununu bularak kullanabilirsiniz. Fakat bu kadarla bitmiyor, istediğiniz domaini seçtikten sonra o domainin haklarını satın almanız gerekiyor. Zaten genelde hosting sağlayıcınız, hosting kurulum kısmında domain için satın alma işlemini size yaptırır.
HTML Nedir?
Sıfırdan bir web sitesi yapmak istediğinizde, üzerinde fazlaca bilgi sahibi olmanız gereken konu HTML’dir. HTML web sitelerini oluşturmak için kullanılan işaretleme dilidir, programlama dili değildir. HTML, web sitenizin fonksiyonlarını oluşturan öğelerden sorumludur.
HTML, web sitenizde sayfada hangi metnin olması gerektiğini, görüntülerin nerede olması gerektiğini söyler.
CSS Nedir?
CSS’de HTML kadar web siteleri üzerinde önemlidir ve aynı zamanda CSS’de bir programlama dili değildir. HTML ile metin oluşturuyorken CSS ile ne yapabilirsiniz?
CSS kullanılarak HTML ile oluşturduğunuz metinlerin, yazı tipini, boyutunu, rengini, konumunu ve hizalamasını ayarlayabilirsiniz. İşlevi daha yüksek web sitelerinde, sitenizin görünüşü CSS ve HTML bilginiz ile sınırlıdır. Bunu daha da özelleştirmek isterseniz az bir miktarda da olsa JavaScript öğrenebilirsiniz.
JavaScript Nedir?
İşte şimdi JavaScript, gerçekten bir programlama dilidir. Front-end geliştiricisi uzmanların bunu bilmeleri gerekir. Peki JavaScript bize bir web sitesinde neler sağlar? Ana sayfa, grafik tasarım portföyü ve bize ulaşın gibi bölümleri düşünelim. Kullanıcıyı, üst kısımdaki farklı bölümlere yönlendiren bağlantıları HTML kulanırak ekler ve kullanıcıyı üst bölümlere yönlendiren düğmenin şeklini değiştirmek için, boyutunu ayarlamak gibi ayarları yapmak için ise CSS kullanırsınız. Animasyonlar eklemek ve daha fazla süsleme yapmak için ise JavaScript kullanırsınız.
Web sitenizi oluşturmak için kodu .css, .html ve .jscript dosyalarına yazmanız ve bunları hosting üzerinden yüklemeniz gerekmektedir.
IDE’ler Nedir?
Entegre Geliştirme Ortamları, web sitesi veya bağımsız bir uygulama oluşturmak için ihtiyacınız olan her şeyi size sunan yazılım parçalarıdır.
Dreamweaver, Visual Studio ve WebStorm gibi en çok kullanılan IDE’ler, web sitenizin canlı önizlemesi de dahil bir şekilde yüzlerce özelliğe sahiplerdir. Amacınız büyük çaplı sıfırdan bir web sitesi oluşturmayı öğrenmek değilse, web geliştirme için bir IDE satın almanız biraz abartı olacaktır.
Gelişmiş Metin Düzenleyicileri
Açık kaynak kodlu metin düzenleyicilerini, sıfırdan web sitesi oluşturmak ve işletmenizi internete koymak için öğrenmeniz gerekmektedir. Bu platformun çerçevesinde NotePad++, Vim veya Brackets’e erişebilirsiniz.
Örnek olarak yeni bir belge oluşturduktan sonra HTML’e uygun bir şekilde çerçeveleyin ve index.html gini .html uzantısıyla kaydedin. Daha sonrasında HTML iskelesinde verilerin nasıl göründüğünü kontrol etmek için .css dosyasını bağlayın. Basit bir web sitesi böyle yapılmaktadır. Pekala bu kodlarla oluşturulan siteyi internette nasıl göreceğim? .HTML dosyasını herhangi bir internet tarayıcısı ile açmanız yeterli olacaktır. Seçilmiş olan metin düzenleyicisini ve bir web tarayıcısı kullanarak sayfanızı istediğiniz kadar değiştirip şekillendirebilirsiniz. Bundan sonra dosyalarınızı hosting sağlayıcınız ile beraber yükleyin.
Otomatik Araçlar
Bir blogçhtml eklemek ve web sitesinin geri kalanıyla bağlantı kurmak isterseniz fakat, yeni yayınlar ortaya çıkarmak back-end olmadan oldukça zordur.
WordPress
İnternetin çoğunluğu WordPress üzerine kuruludur. Bunun sebebi ise sağlanılan zengin şablon ve eklenti kütüphanesi içeren bir içerik yönetim sistemidir. Kullanıcılara oldukça büyük kolaylık sağlar. Web sitesini WordPress kullanarak ayarlamak çok daha kolaydır.