Web Sitesi Fiyatlarını Neler Etkiler?

  • 11 Ekim 2022
  • Vovo Media
  • 6 min read

Aklınızda bir web sitesi kurmak varsa, bu konuyla ilgili neyin ne kadar maliyeti olduğunu da öğrenmek istersiniz. Web sitesi kurarken maliyetin ne kadar olacağı birkaç faktöre bağlıdır. Bu faktörlerden en önemlisi nasıl bir web sitesi kurman istediğinizdir. 

Kısaca bir web sitesi oluşturmak yılda 250 ile birkaç bin TL arasında rakamlara mal olabiliyor. 

Web Sitesi Fiyatlarını Neler Etkiler?

-Web Sitesinin Asıl İhtiyaçları: Bu ihtiyaçlar bir domain almak, hosting planı almak ve bir SSL sertifikası gibi bir web sitesi oluşturmak için olmazsa olmaz faktörlerdir. Domain, web sitenizin özel adresidir. (ÖR: xxxs.com) ve bir web hosting planı, web sitenizin içerisinde bulunan görseller, videolar, logolar kısacası her şeyi depolamak için ihtiyacınız olan bir sunucu alanıdır. SSL sertifikası ise sitenizdeki veriler ve şifreleri daha güçlü bir hale getirmede size yardımcı olur.

-Web Sitesi Tasarımı: Web sitenizin görünümü, ziyaretçilerinizin kalıcılığı için çok önemlidir. Sadece fakat ilgi çekici bir ana sayfa, sitenin kullanılabilirlik açısından pratikliği kullanıcı deneyimini çok fazla etkilemektedir. Web sitesi tasarım maliyetini hesaplarken temayı, şablonu veya web tasarımcısını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bir web tasarımı ne kadar karışık ve benzersiz olursa, maliyet o kadar yüksek olur.

-E-Ticaretin Kullanılabilirliği: Stok yönetimi, ödeme çeşitleri, kargo ulaştırma seçenekleri ve ürün sayfaları gibi özelliklerin genellikle ticari sayfalarda olması gerekir. Sanal mağazanın web sitesinin maliyeti, bu karmaşık özellikler sebebiyle çok daha yüksektir. 

-Eklentiler: Eklentiler, ekstra özellikler ekleyerek bir web sitesini daha işlevsel hale getirirler. Premium eklentiler ise, ek bir ücret ödeterek gelişmiş özellikler sunabilirler. Daha fazla özelliğe ihtiyacınız varsa doğal olarak daha fazla ücret ödemeniz gerekecektir. 

-Bakım: Bir web sitesi tek seferlik bir proje değildir. Site bakımının yapılması gerekir. Site bakımını otomatikleştirmek için ücretsiz ve ücretli araçlardan yararlanılabilir veya işi sizin yerine yapması için bir başkasıyla anlaşabilirsiniz. 

Doğru Yolda Mısınız?

Geliştiriciler sıfırdan bir web site yaparlar. Ancak bu kısım herhangi bir kodlama bilgisi olmayanlar için oldukça zor bir seçenektir. 

Örneğin WordPress’i web kurucunuz olarak varsayarsak temalara, eklentilere ve diğer etkenlere yatırım yapmanız gerekir. 

WordPress ve Weebly kullanmanın ortalama olarak masraflarını inceleyecek olursak; 

*WordPress:

   Premium Tema: 116.9 TL

   Premium Eklentiler: 116.9 TL

   TOPLAM: 233.8 TL 

*Weebly:

  Premium Plan: 146.1 TL

  Premium Tema: 344.8 TL

  TOPLAM: 490.0 TL

Bütçenize ve teknik becerilerinize göre seçenekler arasında bir tercih yapabilirsiniz. 

İnternet sitesi yönetme konusuna gelecek olursak, kendiniz yapabilir veya bilgili bir kişiden yardım alabilirsiniz. Platformunuz ne olursa olsun web site veya web site içerisindeki eklentiler her şekilde güncellenmeye ihtiyaç duyarlar. İçerik yönetim sistemleri ve web site kurucuları güncellemeleri genel olarak birkaç tıklamayla bu güncellemeleri yapmanızı sağlarlar. Ancak özel web sitelerinin güncellemeleri el ile yapılmalıdır. 

Kodlama bilgiliniz yoksa büyük ihtimalle bu işin sorumluluğunu bir başkasına yükleyeceksiniz. Geliştiriciye vereceğiniz ücret birkaç noktaya göre değişiklik gösterebilir. Eğer bir ajanstan yardım isterseniz bu ücret daha fazla olacaktır. 

Bir web sitesinin bakımı saatlik olarak ortalama 679.9 TL’den başlamaktadır.

Hazır bir web sitesi kullanırsanız internet sitesinin kurulma maliyeti daha düşük olacaktır. 

Aynı zamanda bir web site için ihtiyacınız olan özellikler vereceğiniz parayı da değiştirecektir. Örneğin web sitenizi bir blog olarak kullanmak istiyorsanız başlangıç için SRO, analitikler, iletişim formları ve önbellekleme için eklentiler kullanabilirsiniz. 

Hosting hizmetlerine ek olarak bir alan adı seçmeniz de gerekiyor. Farklı alan adlarının fiyatları değişiklik göstermektedir. Alan adı ücretleri genel olarak 4.35 TL’den 56.65 TL’ye kadar değişiyor. Fakat 56.65 TL’den daha pahalı olan alan adları da bulunmaktadır. 

Alan adı seçerken hatırlanabilir bir isim seçmek çok önemlidir. İşletmenizin işini, hizmetini aynı zamanda da sizi yansıtan bir ad seçmeniz gerekmektedir. 

Bütün içerik yönetim sistemleri seçenekleri güvenlidir. Ancak bir başka güvenlik katmanına da ihtiyaç duyabilirler. Bu sebepten dolayı bir SSL sertifikası almanız gereklidir. SSL fiyatları da kendi aralarında değişiklik göstermektedirler. Ancak Hostinger’da yıllık 32.65 TL gibi bir fiyata veya Premium ve üstü planları tercih ederseniz ücretsiz edinebilirsiniz.

Belirtildiği üzere farklı türden web site kurucular vardır. İlki içerik yönetme sistemidir. Birçok içerik yönetim sistemi vardır ve WordPress bunların içinde en çok kullanılanıdır. Bir içerik yönetim sistemine eklentiler kullanarak çoğu özelliği ekleyebilirsiniz. 

Web site kurucularında ise, web site kurucuları indirmenize şart koşmadan kullanabileceğiniz yerleşik özellikleri vardır. Sürükle bırak yöntemleriyle arayüzlerini kullanarak web sitesini kolay bir şekilde tasarlayabilirsiniz. 

Bu ikisinin haricinde kendiniz sıfırdan bir web sitesi de kurabilirsiniz. Seçenekleriniz sıfırdan bir site kurmak, bir içerik yönetme sistemi veya web sitesi kurma aracı kullanmaktan oluşmaktadır. 

Web Sitesi Geliştirme Maliyetlerini Nasıl En Aza İndiririz?

-Gerekmedikçe bir profesyoneli işe almayın. Karşılaştığınız sorunlarla ilgili araştırmalar yaparak sorunları kendiniz gidermeye çalışın. Ufak sorunlar için BT uzmanlarına paralar ödemeyin. 

-Uzun vadeli yatırımlar tercih edin. Kaliteli web hosting, eklentiler ve temalar elde edin. 

-sitenizin asıl amacını unutmayın. Gereksiz web site geliştirme maliyetlerinden uzak durun. Aklınız karıştığında web sitenizin asıl amacına hedeflenin ve gereksiz masraflara girmemeye çalışın. Bir sanal mağazanız varsa tasarımdan önce sitenin kullanışlılığını önemseyin.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir