Stüdyo kiralanırken nelere dikkat edilmelidir?

  • 12 Ekim 2022
  • Vovo Media
  • 5 min read

FİLM ÇEKİMLERİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?

Film çekimi aslında bir yalandan ibarettir. Sonuç olarak tasarlanan gerçek olmayan hikayeler ve karakterler mevcuttur. Bu çekilmiş olan görüntüler birleştirilip perde üzerine yansıtılıp izleyicileriyle buluşturulmaktadır. İzleyicinin çekilmiş olan bu görüntüleri bir ya da iki saat süresinde rahat bir şekilde izleyebilmelerini sağlayabilmek amacıyla çekilmiş olan görüntülerin insan doğası ve göz aynı zamanda açısına uygun olacak bir şekilde çekilmesi gerekmektedir.  Bunun için çekim durumları bulunmaktadır. Bu pozisyonlar;

1-     Uzak olarak yapılan genel çekim diğer adıyla panaromik çekim planı;

Uzak olarak genel plan sahnesinin ya da çekilecek olan mekanın çok uzaktan şekilde çekilmesi işlemidir. Bu çekim tekniği üzerinde genel olarak oyunculardan çok çekilen mekan daha baskındır. Oyuncular küçük olarak görülmektedir.

Çok uzak olarak çekilen sahneler içerisinde, bir atmosfer oluşturabilirsiniz, ya da savaş gibi geniş olan ölçekli bir olayın tamamını göstermenize olanak sağlar ya da farklı olan 3 ya da daha fazla konuyu da tek kare üzerinde göstermenize de olanak sunmaktadır. Genel olarak savaş ve kavga çekimleri bu yöntem ile çekilmektedir.

2-     Genel çekim yani orta uzaklıkta olan çekim planı;

Orta genel çekim de mekân bilgisini vermek amaçlı ve aynı zamanda yaşanan olayların da mekân ile ilişkisini uzak olan plana göre daha yakından gösterilmesi istenen bir plandır. Çekilen iç mekan ya da dış mekanda olayın sadece küçük bir kısmı gösterilmektedir. Mesela piknik yapan bir aile bu çekim planı sayesinde gerçekleştirilmektedir.

Bu çekim tekniğinde hem mekân dekorasyonu hem de oynanan oyuncular daha belirgin olmaktadır. olaylar ve karakterlerin çekim sırasında ne yapmış oldukları da daha iyi anlaşılmaktadır. Genellikle bir sahne başlamadan öncesinde mekan ve kişiler genel teknik ile gösterilmektedir.

3-     Boy çekim planı;

Genel ve uzak çekimlerin yapının ardından uzun olarak alınan sahnelerdir. Filmler üzerinde en çok oyuncular önemlidir. Bu da oyuncu odaklı olan bir çekim türüdür. Oyuncunun başından bastığı yere kadar gösterildiği bir çekim tekniğidir. Karakterin bedeni, kostümü rahatlıkla görülür. Karakterlerin hareketlerini göstermek amaçlı olan çekimlerde bu teknikler kullanılmaktadır. Üst ve alt boşluklara dikkat edilmesi gerekmektedir.

4-     Diz çekim planı diğer adıyla Amerikan planı;

Film de yer alan karakterlerin basmış oldukları yerlerin görünmeyen dizinden başının üstüne kadar olan çekilen plan durumudur. Bu çekim planı en fazla olarak Amerikan film türünde kullanılmaktadır. Normal de sinema üzerinde temeli oluşturmuş olan eski sovyet yönetmenler bu çekim planını kullanmaktadırlar. Bu çekim planının ortaya çıkmış olma ve en çok da Amerikan filmleri üzerinde kullanılmasının en temel sebebi western film türleridir. Bu eski olan kovboy filmleri üzerinde bel planı kullanılmış olduğunda kovboyun kullanmış olduğu silahı görünmemektedir. Görünmesi açısından da bu film türünde bu çekim yöntemi kullanılmaktadır. Günümüzde yine gangster filmlerinde bu yöntem kullanılmaktadır.

5-     Bel çekim planı;

Bel çekim planının genel olarak vücut ölçülerinin yarısına denk gelmiş olan ve belin tam altından da başlayarak baş boşluğuna kadar çekilmekte olan bir ölçektir. Bu sebeple bu çekim tekniğinin adına yine 1/2 tekniği de denilebilmektedir. Bu gibi yakın olarak çekilmiş olan çekim planlarında arka ya da ön plan üzerinde bulunmakta olan objeler kadraj içine doğru olarak yerleştirilmelidir.

Bel çekim planı içerdiği duygusal etkinliklerin yanında kişilerin neler yapmış olduğunu göstermek ve de ne yaptığını da takip edebilmek adına kullanılmakta olan bir çekim tekniği olmaktadır. Konuşma yapan kişinin hareketlerini çekerken bu yöntem sıklıkla kullanılmaktadır. Boydan yapılan çekimin yanında bel çekimi yaparak izleyicinin dikkati daha kolay bir şekilde çekilebilmektedir. Bu plan üzerinde sağ ve sol boşlukların iyi bir şekilde ayarlanması gereklidir.

Tabii ki iki kişinin konuşmasının oldukça çok kısa bir bölümünü de bel plan üzerinde de verebiliriz ancak yüz ve mimikler de bu plan üzerinde çok okumadığından dolayı seyirci ile arasında duygusal olan bir bağ kurmak da zorlaşmaktadır. Bu sebeple de konuşma çekimlerinin yapılması açısından bel plan yapılması pek uygun olmamaktadır. Bu plan genel olarak gövdesel olan bir hareket olduğunda ya da karakterlerin film de ellerinde bir şey incelediğinde bu çekim planı kullanılmaktadır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir