
SOSYAL MEDYA YÖNETİCİLİĞİ NEDİR?
Eğer sosyal medya platformları üzerinde bir yaratıcılığınız bulunuyorsa ve multimedya içeriklerinin de pazarlama üzerinde nasıl kullanıldığını da profesyonel bir şekilde biliyorsanız, neredeyse bu sektör de en iyi olacağınız kariyer sosyal medya platform yöneticiliği olabilir.
Bir sosyal medya yöneticisinin esas hedefi, görünürlüğü ve müşteri ile müşterinizin ilişkilerini ve görünürlüğünü artırmak için bir kuruluşun bir kişi ya da grubun sosyal medya stratejisini yönetmek yönlendirmek ve planlamaktır. Bu çoğunlukla bir strateji planlayarak, özgün ve akılda kalıcı içerik üreterek, verileri analiz ederek, müşteri hizmetlerini hızlandırarak, kampanya ve projelere liderlik ederek bir kuruluşun internet üzerinde varlığını yönetmeyi kapsar.
Sosyal medya yöneticiliği yapan kişiler, büyük projeler üzerinde belirgin olan rollerde bulunabilir ve aynı zamanda bu yapılan durum sosyal medya koordinasyonu olarak da adlandırılmaktadır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde, rol başka satış ve müşteri hizmetleri sorumluluklarıyla birleştirilebilir. Kuruluşlarda sosyal medya hesabı yöneticiliği terimi çok kullanılmaktadır.
Sosyal medya yöneticilerinin bir takım sorumluluk ve görevleri bulunmaktadır. Bu sorumluluklar ve görevler arasında;
· Bir sosyal medya mecrası için stratejisi geliştirmek yönetmek, marka görünürlüğünü artırmak ve katılımı artırmak için hedefler belirler
· Faceook, instagram, twitter Google+ vb sosyal mecraları etkin kullanmak ve takip eder
· Veri ve paylaşımı planlayarak multi sosyal medya mecralarını yönetmek için Asana ve Hootsuite gibi araçları kullanıp zamanı verimli kullanır
· Kuruluşunuzu tanıtan kampanya projeleri tasarlamayıp yönetin ve tanıtıcı blog yazıları yazar
· İlgi çekici içerik oluşturun ya da bunu etkin bir şekilde dış kaynak kullanarak temin eder
· Sosyal medya platformları üzerinde etkileyiciler ile beraber kilit olan ilişkiler kurar
· Sosyal medya içeriklerinin etkileşimlerine cevap verir ve olumlu tartışmalar üreterek sosyal medya topluluklarını yönlendirir ve yönetir
· Google Analytics gibi uygulamaları kullanarak sosyal mecralardaki performansı izler ve raporlar ve yorumlar
· Yeni personel yetiştirmek ve çalışanlarını sosyal medya kanallarının kullanımı konularında o kişileri yetiştirmek ve aynı zamanda çalıştıkları kuruluş içinde de kullanımını teşvik etmektir. (şirket içi roller)
· Müşteriler ile birlikte telefon, e-posta, bunların yanında konferans görüşmeleri ya da yüz yüze olacak şekilde (ajans rolleri) düzenli olarak iletişim kurmalıdırlar.
Sosyal medya yöneticiliği yapan kişilerin ne kadar maaş aldığı herkes tarafından merak konusu olmuştur. Sosyal medya yöneticileri;
· Sosyal medya platformlarının yöneticiliği lisans mezunu olan bir öğrenci sosyal medya platformlarının yöneticisi olarak başlangıç da kazandığınız maaşınızın yaklaşık olarak 39.000 TL ile 43.000 TL arasında olması gerekmektedir.
· Daha deneyim edinmiş olan sosyal medya platformlarının yöneticileri de genel olarak 45.000 TL ila 80.000 TL arasında kazanç sağlamaktadır.
· Kazanç konusunda asıl önemli olan kazanmış olduğunuz tecrübeyle, maaşınızın 110.000 TL ya da bundan daha fazla da artabilmektedir.
Diğer mesleklerden farkı ise tam olarak bir çalışma saatlerinin bulunmamasıdır. Genellikle bir şirket üzerinde çalışıyorsanız eğer normal çalışma saatleri, sabah 09:00-17:30, pazartesiden ve cumaya kadar da çalışırsınız. Ancak bazı özel şirketler veya ajanslarda diğerlerinden daha uzun olan saatler de gerektirebilirler. Bir kampanya üzerinde ya da kesin olan bir son tarih için de çalışma durumunuz var ise uzun saatler, akşam ya da hafta sonu yapılan çalışmalar daha yaygındır. Tam zamanlı olacak şekilde çalışma, yarı zamanlı olan çalışma ya da sözleşmeli olarak çalışma olmasına rağmen de özellikle de serbest olma durumunda da yaygın olmaktadır. Eğer serbest olacak şekillerde çalışma da sağlıyorsanız, müşterilerinizin gereksinimlerine uygun olacak şekilde ve aynı zamanda bu gereksinimlerini de almaya hazır olduğunuz iş miktarına da bağlı olacak da daha uzun saatlerle de çalışmayı tercih edebilirsiniz.
Sosyal medya yöneticiliği öğrencisi olanlar;
· Sosyal medya veya daha geniş olan dijital pazarlama endüstrisi sürekli değişkenlik gösteren ve hızlı tempolu olan bir sektör olduğu için de zorlu fakat bir o kadar da değerli bir rol bulmanız gereklidir.
· Genellikle bu sektör içerisinde ofis tabanlı olmayı tercih edebilirsiniz ancak bazen müşteriler ile tanışmak ya da bu konularla ilgili olan ağ oluşturma etkinliklerine de ve bazı konferanslarına katılmak amacıyla da sürekli seyahat etmeniz gerekmektedir.
· Esnek çalışma düzenleri sayesinde bazı ev işlerini de aynı zamanda yürütmeniz de pekâlâ mümkün olmaktadır. Serbest meslek ya da serbest bir çalışma deneyimini ile de bu mümkün olmaktadır.
· Müşterilerin yanında profesyonel kıyafetler kullanmalısınız. Bunun yanında çalışmak için özel bir kıyafet de gerektirmemektedir.