
SOSYAL MEDYA DANIŞMANLIĞI NEDİR?
Sosyal medya danışmanlığı yapmak, elinde sahip oldukları materyalleri kullanarak markaların en özgün olacak şekillerde tanıtılmasında ve bu şekilde de müşteri çekmelerinde etkili olmaktadır. Ülkemiz üzerinde dijital pazarlar, diğer ülkelere olan kıyasla da daha yavaş gelişmektedir. Ancak sosyal medya platformlarının kullanımını gerektiren ilk mesleklerden biri olarak da sosyal medya danışmanlığı ortaya çıkmıştır. Kurumlara yapılmakta olan ulaşım, iletişim ve kurumla ilgili olarak da bilgi alma gibi işler açısından mutlaka kullanılan internet, reklam aracı olarak kullanılmaya başladığında da bu meslek için de başlangıç kıvılcımlarını ateşlemeye başlamıştır. Sosyal medya platformları üzerinden de markaların birbirleri ile savaşa ve müşterilerinde firmalara olan bakış açılarına ve verilen otomatik olarak verilen reklamlara kadar da sosyal medyada görmüş olduğunuz, marka özellikleri olan her işte sosyal medya danışmanlarının görevi bulunmaktadır.
Sosyal medya yönetimi kapsamında yer alan algısal olarak yapılan çalışmalar yaparak da kişilerin yine markalara olan bakış açılarını belirleyen ve markaların da müşterilere ulaşmalarının da daha kolay yollarını açmakta olan ve kendini de geliştirmek istemekte olan markaların müşteri şikayetlerini de daha objektif olacak şekilde değerlendirmesini sağlamakta olan bu meslek, dijital ortam üzerinde yapılacak işlerin de parlayan yıldızı olma konumunda olmaktadır.
Sosyal medya danışmanlığı yapmak kısaca, kurumlara ya da firmalara, sosyal medya üzerinde daha aktif ve stratejik reklam yapmaları konularında destek olarak, kurumun daha da geniş olan kitlelere duyurulmasını sağlamaktadır. Sosyal medya danışmanlığı işi yapanların, sosyal medya yönetimleri, içerik üretme ve içerikleri geliştirme, organik olan takip ve takipçi sağlama, sosyal medya üzerinde tanıtımı yapılmakta olan ürün, marka ya da firmanın da yapılan reklam çalışmalarını yönetme, sosyal medya açısından pazarlama fikri geliştirme gibi de yapması gereken kapsamlı hizmet yelpazesi mevcut olmaktadır.
Sosyal Medya Danışmanlığı Yapanların Görevleri Nelerdir?
Sosyal medya danışmanlığı yapan kişiler;
- İlk olarak görev almış olduğu kurumun sosyal medya hesaplarını oluşturmaktadır ve bu hesapları da yönetmektedir.
- Sosyal medya üzerinde reklam ve pazarlama stratejilerini de oluşturur ve bu stratejilerin sonuçlarının da takibini yapmaktadır.
- Kuruma ait olan özel kampanyalar, etkinlikler, anketler ve gerekli olan bilgileri oluşturarak, bu bilgileri duyurmaktadır.
- Yapılan her bir anket ya da etkinliklerinde platform üzerinde olan etkileşim raporlarını da kaydetmektedir.
- Sosyal medyada üzerindeki insanlarla da kurum arasında olan bir güven bağının da oluşmasını da sağlayarak firmaya olan sadakati de güçlendirmektedir.
- Sosyal ağlar üzerindeki görsel olan tasarımları da yöneterek bunları yönlendirmektedir.
- Temel hedefi etkileşimi ve bununla birlikte takipçi sayısını da arttırmaktır.
- Dolaylı yoldan bir çeşit satış danışmanı rolünü de üstlenmektedir. Tanıtımlarınızı ve satış prosedürlerini de hazırlamaktadır.
Sosyal Medya Danışmanlığı Yapanların Çalıştığı Alanlar Nelerdir?
Sosyal medya danışmanlığı yapanların çalışmış olduğu yerler;
- Google+
- Linkedln
- Youtube
- Foursquare
- Pinterest gibi platformlar üzerinden işlerini gerçekleştirmektedir.
Bu sosyal medya platformları kullanılarak firma, kişi ya da şirketlerin de reklamlarını yaparak ve bu reklamların da müşteride yaratmış olduğu etkiyi gözlemlemek yine sosyal medya danışmanlığı yapan kişinin görevidir.
Sosyal Medya Danışmanı Nasıl Olunur?
Sosyal medya danışmanlığı yapmak için herhangi bir üniversite de okumak gerekmemektedir. Bazı üniversiteler üzerinde pazarlama, reklam ve tanıtımları gibi bölümler üzerinde de sosyal medya ile ilgili dersler de verilmektedir. Bununla birlikte yine çeşitli üniversite ve özel kurumlar yine sosyal medya danışmanı olmak için sertifika programları düzenlemektedir.
Ayrıca sosyal medya danışmanı olduğunuzda global tabanlı olan müşterilerle de dünyanın hemen her yerinden çalışabilme durumunuz da olmaktadır. Bu, programlar üzerinde esneklikten de hoşlanan ya da bu global müşterilere ihtiyaç duyanlara hitap etmektedir ve cazip de görünmektedir.
Sosyal medya danışmanlığı yaparken kendi işinize sahip olmanın zorlukları da sürekli artmaktadır.
Birçok girişimcilerin hayatı kendi işinin patronu olma düşüncesi ile hayatını sürdürmektedir. Örnek vermek gerekirse tüm gün pijama giyerek çalışmak, istediğiniz zaman içerisinde işe başlamak ya da işleri durdurmak ve çalışırken dünyayı dolaşmak gibi ama burada şu her zaman atlanmaktadır.
Dış kaynak kullanımı açısından para olmadığı sürece, bir işletmeyi çalıştırmakta olan tüm muhasebe, faturalandırma işlemleri, vergi ödemeler, pazarlama işleri, satış sahaları, içerik geliştirmeler ve ağ iletişimleri de yapmanız gerekli olan ilk konulardır.
Kendi patronunuz olduğunuzda motivasyon kaynağınız sadece siz olmaktasınız. Başkasından bekleme gibi bir durumunuz söz konusu değildir. Ayrıca müşterilerinizin sizden beklemiş olduğu beklentiler de cabasıdır.
Sosyal medya danışmanlığı yapmanın bazı avantajları bulunmaktadır. Bunlar;
- İster evinizden olsun, isterseniz de kendinize ait olan bir ofis üzerinden de yürütebileceğiniz bu iş, serbest meslek kategorisine girmektedir. İstediğiniz yerden yürütebilme imkanınız olan bu iş, aynı zamanda sizin istediğiniz ya da üstleneceğiniz iş yükü kadar olmaktadır.
- Alacağınız ücretinize, haftalık programınıza ve çalışma saatlerinize de tamamen siz karar verebilirsiniz.
- Dünyanın hemen hemen her yerinde olan insanlarla da çalışma imkanına sahip olmaktasınız.
- Kendi işinizin patronu olma hissini tam anlamıyla yaşayabilirsiniz.
- Bu işi ayrıca sürekli olarak da gelişmeyi ve bununla birlikte öğrenmeyi de gerektirmektedir. Bu nedenle de sürekli okumanız ve bu konuda da oldukça aktif olmanız gerekecektir. Ayrıca herhangi bir konu hakkında bağlılık ya da bu konu üzerinde sürekli olarak çalışma gerektirmemektedir.