
Reklam çekim aşamaları nelerdir ?
Ürününüz yada hizmetiniz için bir Televizyon reklamı için karar aldınız diyelim, ürün yada hizmeti tanıtmak için bir meblağ belirlediniz ve çalışacağınız ajansı araştırıp buldunuz. Bu ajans bu tip işleri yürüten bir kuruluş ise, işe başlamadan önce daha önceki çalıştığı ajanslarla yeni proje için planlarını istişare eder ve onlarla çalışır. Fakat tecrübesizseniz, ilk kez böyle bir reklam projesine imza atacaksanız bu projenin üstesinden gelebilecek ve tecrübeli önceden yaptığı çalışmaları referans gösterebilecek bir ajansla anlaşmanızda fayda var.
Brief Tespit Edilmesi
Bir ajans seçtikten sonrasında , reklam filmi için projeyi üstlenecek olan ajansa bir brief verilmesi gerekir. Brief için kısa ve öz olarak ihtiyaç yada kısa bilgi denilebilir. Ayrıntılı bahsetmek gerekirse ; bu platform için gaye ve hedefin kısa ve net bir şekilde iş birliği yapılan kuruluşa verilir.
İlk olarak ajans yetkilisi ajansa briefi sunar. Oluşturulması istenet reklam ile ilgili ürünün, marka yada hizmetlerin piyasadaki durumlarının, rakip fırmaların piyasa ve ürünlerinin durumları, tanıtım filminin hedef kitlesinin, bu hedef kitle için potansiyel müşterilerin mali durumları bir sunum şeklinde görüşülür. Kısaca söylemek gerekirse reklam filminin hedefleri görüşülür.
Reklamın Senaryosunun oluşturulması
Kuruluşunuz verdiği brief sonrasında ajans, mevcut çalışanlarıyla bu konuda araştırma yapar. Proje ile ilgili değerlendirmeler görüşülür. Senaryo yazılması reklam filmi çekim aşamasının en önemli unsurlarından biridir. İlk önce kuruluşunuzun projeye ayırdığı bütçe düşünülerek Reklam filminin senaryo yazım aşamasının yapılması gereklidir. Bunun nedeni yarım dakikalık bi reklam filminin bütçesiyle 1 dakikalık reklam filminin bütçesi farklılık gösterebilir. Bu bütçenin yayın maliyetleriyle birlikte, yapımın da maliyetlerini de kapsadığı unutulmamalıdır.
Kısa bir zaman aralığında, vermek istenen mesajın en iyi şekilde verildiği, karışıklığa sebep olmayacak bir senaryo yazılmalıdır. Verilmek istenen dikkat çekici ve akılda kalıcı olmalıdır. Ayrıca senaryonun şirketin piyasadaki görüntüsüne ve değerlerini de göstermeli ve ön plana çıkarmalıdır.
Prodüksiyon
Reklam film çekimi süreçlerinde senaryonun oluşturulmasından sonra gelen aşama prodüksiyon yani yapım aşamasıdır. Prodüksiyon aşaması, tüketiciye sunulacak reklam filmi yapılacak ürün tanıtımının meydana getirilmesindeki tüm süreçlerdir. Yani reklam filminin planlaması yapıldıktan sonrasında prodüksiyon sürecine geçilir. Model yada oyuncu seçimi, alan, kıyafetlerle ilgili planlama da bu sürede tamamlanır.
Yönetmen
Reklam filmi için senaryonuz yazıldı ve sıra film yapımcılarından teklif almaya gelir. Yapım şirketleri, seçtiğiniz ajansınıza birkaç yönetmen tavsiyesinde bulunur. Tavsiyede bulunulan yönetmenlerin birer sunumları izlenip değerlendirilir. Beğenilen yönetmenle ücret görüşmesi yapılır. Eğer anlaşılırsa, prodüksiyon için sonraki çalışmalara başlanır.
Bu aşamadan sonrasında bir çok plan ve hazırlık vardır. Oyuncu seçenekleri değerlendirilir ve tercih edilmesi durumunda ücret görüşülür.
Reklam filmi isteyen şirketle prodüksiyondan önce bir toplantı düzenlenir, yapılan hazırlıklar tekrar kontrol edilir ve reklam filmi çekim aşamasına geçilir.
Reklamın yayınlanması
Reklam filmi çekim aşaması bittikten sonra, yayın aşaması vardır. Yayın kısmıysa oldukça ayrıntı barındıran bir aşamadır. Reklam filmi yayınlanmasından öncesinde, medya planlaması öngörülür. Bazı ajanslar kendisi medya planlama görevini de üstlenmektedir yada sadece bu işi yapan ajanslar da mevcuttur.
Reklam filminin yayın aşamasına geçildiğinde reklam veren firma, brief’i medya planlaması yapacak olan şirkete sunar. Hedef kitle ve müşteri için, hangi yaş gruplarına, cinsiyetlere, hangi sosyoekonomik kitle, alım gücü, yaşam standardı vs. gibi belirleyici etkenler bu brief ile net bir biçimde düşünülüp aktarılmalıdır.
Medya planı işini yapacak ajans, briefi inceledikten sonrasında plan hazırlayacaktır. Yayınlanacakreklam filminin hangi TV kanallarında, hangi zaman aralığında ve ne kadar yayında kalacağı kısmını planlar. Eğer sevilen izlenen dizilerden birinde yayınlanıyorsa dizi başlarken mi biterken mi, ortalarda mı yayınlanacağı kararlaştırılır. Medya planlama aşaması çok düşünülmesi gereken ve özenilmesi gereke bir kısımdır. Proje firma tarafından onaylandıktan sonrasında ise rezervasyon işlemi yaptırılır ve reklam filmi televizyonlarda yayınlanmaya başlar.
Reklam filminin Değerlendirmesi
Sona gelindiğindeyse değerlendirme aşamasıdır. Belirtilen zamanda, TV kanalında reklam filmi yayınlanınca oranlar görülür. Yeterli izleyici kitlesine ulaşması projenin başarı sağladığı anlamına gelir. Reklam filminin akılda kalıcılığı, marka tanınırlığı oranının artışı, tüketicilerin gelecekte ürünü beğenmesi, tanıtılan ürünün kullanılması reklam filminin başarılı olduğu anlamına gelmektedir.