
Akılda Kalıcı Reklam Filmi Nasıl Çekilir?
Günlük hayatımızı şekillendiren ve ticari hayatı aktif tutan reklamın çekimi zor ve bu o kadar masraflıdır. Kaliteli ekipmanların kullanılması ve kurgu dahil her şeyin nizami şekilde yürümesi için insanüstü bir çaba gerekmektedir. Elbette reklam filmi için gerekli olan aşamalara sadık kalan kişiler bu işin üstesinden kolaylıkla kalkmış olacak. Çok aşamalı olan bu konu ince ince çalışmayı gerektiriyor. Çünkü kısa bir zamanda karşı tarafın ikna edilmesi gerekiyor ve ikna iş de sanıldığı gibi kolay olmuyor. İnsanların kalıplaşmış düşünceleri belki de bir reklam filmiyle berber bir anda yıkılacak ya da bir ürün o reklam filminden sonra ciddi şekilde satılmaya başlanacak. Bundan sebeptir ki reklam filmini çekmek isteyen kişilerin çok kapsamlı çalışması gerekmektedir. Yapılacak olan ilk iş size işini getiren müşteri ile toplantı yapmanızdır. Toplantı yapılarak neyin nasıl tanıtılması gerektiği, hedef kitlenin kim olduğu gibi konular açıklığa kavuşturulur. Tanıtımı yapılacak ürünün hangi kitleye hitap ettiği, hitap edilen kitleye göre hangi cümlelerin slogan olarak kullanılması gerektiği gibi konurda konuşulması gereken önemli konulardandır. Hedef kitlenin doğru belirlenip bu kitleye uygun bir söylem geliştirmesi başarılı olmak için altın koşuldur. Buna ek olarak seçilen ürünü en parlak özelliklerinin bulunup o özelliğin göz önüne serilmesi de önemli olan bir başka detaydır.
Reklamın Teması Tespit Edilmeli
Bu aşamadan sonra reklam filminin neden çekildiği sorusunun cevabı bulunması gerekir çünkü bu sorunun cevabı bize genel fikri verecektir. Temel fikir öne çıkarıldıktan sonra reklam filminde de sık sık bu düşüncenin, bu yönün vurgulanması önemli olacaktır. Bu sayede hedef kitle neyle muhatap olduğunu bilecek ve belki ihtiyacı onla ürünün bu ürün olduğu anlaşılacaktır. Reklam filminin çekimlerinde teknik kısımlarla beraber fikri kısımda çök önemlim olan bir husustur. Fikri altyapısı doğru oturtulamayan bir reklam filminin izlenmesi yüksek olsa bile içeriği tam olarak anlaşılamayacağı için istenen pazarlama oranı tam olarak tutturulamayacaktır. Öne çıkarılacak olan fikir ve özellik belirlendikten sonra bu fikir ve özellik için kurgu planlanması gerekmektedir. Nasıl bir kurgu yapılırsa anlatılacak özelik akıllarda daha kalıcı olur bunun bilinmesi ve somut bir şeyin üretimi reklam filini çekecek kişi için kolaylık sağlayacaktır. Ne kadar çok alternatif olursa seçim yapma ve başarıya ulaşmada o ölçüde kolay olacaktır. Budan dolayı hayal kurmakta çekimser olunmamalıdır. En absürt fikirler dahi masada konuşulması ve gündem yapılmalıdır. Piyasada popüler olan söylemler kurgu esnasında kullanılabilir veya fenomen olan bir video içerikte değerlendirebilir. Sosyal medya bu noktada çok destekçi olacaktır. Sosyal medyada trend olan ürünlerin kullanımından imtina duyulmamalıdır.
Ekipmanlar Kaliteli Olmalı
Reklam filmi için günün sonunda bir kurgunun seçilip geriye kalan teknik kısımların üzerinde çalışılması gerekmektedir. Seçilen kurgu artık bizim malzememiz olacağından çekim esnasında seçilecek olan her bir detay bu bağlamda önemli olacaktır. Senaryo oluşturması bu konunun giriş kısmıdır çünkü doğru kurgu ile doğru senaryo birleştiğinde ortaya çok şahane eserler çıkmaktadır. Oluşturulan bu senaryonun akılda kalıcı olması için ses ve efektlerin de o şekilde seçilmiş olması gerekmektedir. Başarılı bir senaryoyu ayağa kaldıran ve görünür yapan en önemli detay senaryoya bulunmuş uygun ses ve görüntü efektidir. Efektlerin montajı hususu burada çok önemlidir çünkü sesten önce gelen görüntü ne kadar çirkinse aşırıya kaçılan bir efe de o kadar iticidir. Aynı şekilde kurgusu itibariyle heyecanlı ve hareketli olan bir çalışmada sakin efektlerin kullanılması izleyen kişiye hitap etmeyeceği gibi istenen başarı da yakalanmayacaktır.
Post Prodüksiyon ile Son Dokunuşlar
Tüm bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra reklam filmi çekimi için gerekli olan ekipmanların ve teknik ekibin bir araya getirilmesi için hazırlılara tamamlanmalıdır. Teknik ekip ve ekipmanların kalitesi reklam filminin kalitesini etkileyeceğimden bu aşanın titiz bir şekelde idare edilmesi elzemdir. Oyuncuların seçimi ve oyuncular ile reklam filminin kurgusunun uyumlu olası izleyiciyi reklama bağlayan en önemli unsurlardan bir tanesidir. Ekibin ve ekipmanın toparlanmasından sonra reklam filminin çekimleri yapılabilir kıvama gelmiş demektir. Çekimlerden sonra sapılacak post prodüksiyon son rötuşların yapılması açısından çok önemlidir. Son rötuşları düzgünce yapılmış bir çalışmadan sonra reklam filmimiz tanıtıma hazır hale gelmiş demektir.