Müzik Yapma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • 10 Ekim 2022
  • Vovo Media
  • 6 min read

Müzik Yapma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şarkı söylemek veya sözlerini yazmak hem eğlenceli hem de stres atmayı sağlayan harika bir terapi aracıdır. Özellikle söz yazarları ve bestekârlar için bu bambaşka bir şeydir. Tabiri caizse anlatılmaz ancak yaşanabilir klişesinin en çok yakıştığı yerlerden birisidir. Bu denli önemli bir yeri olmasına karşın maalesef herkes tarafından yapılamayacak kadar da özel bir yetenek ve emek gerektirmektedir. Yeteneğin olması belli bir yere kadar gerekli iken bir noktadan sonra sadece yetenek yeterli olmuyor. Bu nedenle müzik yapma sürecinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak ve iyi bir araştırma yapmak önemlidir.

Müzik Yapım Aşamaları

Müzik yapım aşamaları genel olarak iki kısma ayrılabilir. Biraz daha detaylandırılırsa birkaç farklı alt dala ayırmak mümkün olacaktır. Öncelikle söz yazımı ve seslendirilmesi aşaması gelmektedir. Bu aşamada eğer kendi sözleri yoksa sanatçı başka birisinden söz almak durumunda kalacaktır. Aslında herkes kendi eserlerini kendisi yazıp seslendirebilse çok daha güzel olacaktır. Fakat bazılarının müzikteki yeteneği hem yazmada hem de okumadayken bazılarınınki ise sadece seslendirmededir. En çok başarı yakalayanların da kendi eserlerini seslendirdikleri gerçeğini dipnot olarak eklemekte fayda var.

Müzik yapım aşamaları ikinci adımında ise yapım kısmı bulunur. Yapım bir diğer adıyla prodüksiyon adımında eser seslendirilir ve kayıt altına alınır. Ardından gerekli düzenlemeler yapılarak tamamlanır. Son aşamada mix ve mastering yer alır. Mix adımında sesler olması gereken duygulara göre belli bir ahenk içerisinde vurgulanmaya çalışılır. Gereksiz çıkışlar ve inişlerden, gürültülerden arındırılarak kulağa hoş gelecek hale getirilir. Mastering aşaması ile artık en üst teknik işlerin ve becerilerin yer aldığı aşamadır. Burada kaliteli ekipmanlar ile ustaca dokunuşlar yapılarak eser nihayete erdirilir.

Müzik Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli

Müzik yapmak ve seslendirmek oldukça keyifli bir iştir. Çok kaliteli ve kulağa hoş gelen bir ses olsa da bunun ne kadar doğru kullanıldığı ile doğrudan alakalı bir duruma haizdir aslında. Çünkü müzikteki en önemli olgu sestir. Bu ses gerçekten doğru korunuyor ve gerektiğinde korunuyor mu acaba? Müzik yaparken nelere dikkat edilmeli hep birlikte bir göz atalım.

–        Şarkı yapmanın en önemli malzemesi sestir. Bu nedenle profesyonel veya amatörce olmasına bakılmaksızın sesin etkin bir biçimde kullanılması için etkili bir biçimde korunması gerekir.

–        Müzik yaparken bol bol su ve ılık içecekler tüketilebilir. Asitli içecekler, sigara ve alkol gibi zararlı şeylerden uzak durmak gerekir.

–        Hızlı konuşmalardan, kesintisiz ve uzun konuşmalardan uzak durmakta fayda var. Yani ses tellerini çok yormamak gerekir.

–        Sağlık açısından ciddi sorunlara yol açan ilerlen saatlerde bir şeyler yemek, ses tellerine de zarar vereceği için uzak durmak elzemdir.

–        Son olarak bilinçli bir şekilde ses egzersizleri ve ses terapileri yapılması tavsiye edilir.

Şarkı Söylerken Nelere Dikkat Edilmeli

Çoğu profesyonel sanatçılar şarkı söylemek için evvela şan dersleri alırlar. Sesin ve yeteneğin olması tek başına yeterli olmuyor maalesef. Bu yeteneğin en doğru şekilde kullanılmasını öğrenmek de gerekir. Fakat bu iş için ciddi paralar ve süre gerekebilir. Eğer amatör bir şekilde müzik yapılıyorsa aşağıda bahsedilenleri kendi başına uygulayarak da iyi bir şarkı söylenebilir.

Şarkı söylerken nelere dikkat edilmeli sorusuna şöyle cevaplar verilebilir:

–        İlk olarak şarkıya başlamadan önce ses telleri rahatlatılmalıdır. Bir nevi ısınma hareketleri olarak düşünülebilir.

–        Yüksek notalara çıkılması gerektiğinde fazla zorlamadan alıştıra alıştıra yapılmalıdır.

–        Bolca ve ılık su veya ses tellerini rahatlatıcı içecekler içilmelidir. Soğuk su ve içeceklerden uzak durmak önemlidir.

–        Derin nefes egzersizleri yapılmalıdır.

–        Müzik eseri parçalara ayrılarak çalışılmalıdır.

–        Kalabalık kişilerin karşısında söyleyebilmek için alıştırmalar yapılmalıdır.

Beste Nasıl Yapılır?

Beste nasıl yapılır sorusu aslında verilecek cevap ile öğrenilebilecek bir olgu değildir. Çünkü bu iş için iyi bir kulak tınısı ve hisli bir halet-i ruhiye gereklidir. Herkes bir şeyler yazar bir şeyler çizebilir. Fakat önemli olan kaliteli olması ve üzerinden yıllar da geçmiş olsa herkes tarafından beğenilmesidir.

Beste Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli

Beste yaparken nelere dikkat edilmeli diye merak edenler için özetle şunları söyleyebiliriz:

–        Beste yapabilmek için öncelikle yeteneğin ve özgüvenin olması şarttır.

–        Beste için ilk olarak alt yapısı hazırlanmalıdır. Genel olarak doğaçlama olanlar daha başarılı olabilirken asıl önemli olan belli bir düzende ve tonda ilerlemektir.

–        Bestenin kabaca alt yapısı hazırlandıktan sonra kaydedilerek tekrar tekrar dinlenmesi ve son haline getirilmesi gereklidir.

–        Son olarak uygun bir enstrüman ile beste tamamlanacaktır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir