Müzik Yapma Maliyeti Nelerdir?

  • 10 Ekim 2022
  • Vovo Media
  • 5 min read

Müzik Yapma Maliyeti Nelerdir?

Son yıllarda müzik camiasında pek çok yeni isimlerin ortaya çıktığını görmekteyiz. Üstelik sesleri ve yetenekleri bu iş için gayet yeterli olan pek çok isim ortaya çıkmaktadır. Keşfedilmeyi bekleyen birçok yetenek, bu olanları gördüğünde “Ben de yapabilirim, herkes yapıyor nasıl olsa “ gibi düşüncelere dalabiliyor. Aslında haksız sayılmazlar. Sesi güzel ve müziğe de yeteneği varsa ünlü bir yapımcı veya isim elinden tutarak piyasada isim yapmasına yardımcı olabilir. Ya da bir mekanda sahne alırken bu isimler tarafından keşfedilmek beklenebilir. YA da tüm bunların olmasını beklemek yerine kendi imkânları dâhilinde uğraşarak müzik yapmak yolu seçilebilir. Bu durumda akla gelen ilk soru müzik yapma maliyeti nelerdir olacaktır.

Albüm Yapım Ücreti

Albüm yapım ücreti şarkının kime ait olduğu gerçeği ile başlayacak bir süreç sonunda belirlenebilir ancak. Eğer şarkı sanatçının kendisininse işler çok daha kolay ve hızlı ilerleyecektir. Eğer bir başkasına ait ise ondan satın aldıktan sonra gerekli muvafakatnameyi de alarak resmi prosedürleri yerine getirmek gerekecektir. Ardından işinin uzmanı bir aranjörle anlaşarak eserin son halini alması için gerekli adımlar atılacaktır. Bu aşamada aranjör maliyeti oldukça geniş bir aralıkta seyredecektir.

Aranjör Fiyatları Ne Kadardır?

Müzik dünyasında en çok aranan kişilerin başında aranjörler gelmektedir. Müziğin doğru bir şekilde harmanlanması ve piyasaya sunulması açısından en büyük pay şüphesiz aranjörlerdedir. Kaliteli ve düzgün bir müzik düzenlenmesi için kritik öneme sahiptirler. Müziğin son haline gelmesi için gerekli olan tüm düzenlemeler ve ayarlamalar aranjör tarafından yapılmaktadır. Tüm bunlara karşın aranjör fiyatları ne kadardır sorusuna cevap olarak çok fazladır diyemeyiz. Amatör olarak çalışan aranjörler genelde sabit bir fiyat ile çalışmaktadır. Fakat bazıları ise müziğin piyasadaki kazancından belli bir yüzdelik pay alarak kazanç sağlamaktadır. Yine aynı şekilde tanınmış bir aranjör ile çalışmak yüksek sabit ücret ya da kazançtan pay şeklinde olabilmektedir. Bu husus tamamen piyasanın o anki durumuna ve pazarlık kabiliyetine göre değişebilmektedir.

Klip Çekim Maliyeti

Klip çekim maliyeti konusunda birçok kalem bu etkili olacaktır. Eğer klip maliyeti için gerekli maddi kaynak veya destek yoksa dijital albüm çıkarmak daha uygun bir seçim olacaktır. Bunun için gerekli yasal izinler alındıktan sonra büyük müzik platformlarında ve sosyal medya hesaplarından paylaşılarak dinleyicilere ulaştırılabilir. Beğenilmesi halinde ise çok kısa bir sürede hızla paylaşılarak çok kişiye rahatlıkla ulaşabilecektir.

Klip çekim maliyeti içinen önemli adım kurgu ve senaryodur. Kurguya göre hazırlanacak olan senaryo ve senaryoya göre de mekan, kostüm ve modeller belirlenecektir. Bu aşamada fotoğraf çekimleri, video çekimleri ve bunların montajlanarak son halini alması süreci olacaktır. Işıklandırma ve seslendirmenin yanı sıra ufak tefek daha pek çok masrafın çıkabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Dijital Albüm Çıkarmak

Günümüzde müzik yapmak ve albüm çıkarmak artık eskisi kadar kolay olmamaktadır. Çünkü sektörde pek çok kişi bulunmakta ve rekabet güçlüğü oldukça yükseklerdedir. Hal böyle olunca bunca rakip arasından sıyrılarak kendini kabul ettirmek büyük bir güç ve cesaret gerektirmektedir. Sesin ve müziğin çok olması başlı başına yetmiyor maalesef. Bu nedenle, albüm çıkarmak, klip çekmek, bunları dağıtmak ve yaymak, reklamını yapmak ciddi masraflı işler silsilesini oluşturmaktadır. Bu kadar çok parası olmayanlar ise dijital albüm çıkarmak ile yola çıkmaktadır.

Dijital albümün oluşmasına kadar geçen sürede en büyük masraf aranjör masrafı olacaktır. Onun yanı sıra eserin sözleri ve bestesi başkasına aitse onların kullanım bedeli ve izni için gerekli yasal prosedürler izlenecektir. Bunun dışında aranjör tarafından hazırlanan eser artık dijital yayın yapan yerlerle anlaşılarak dinleyicilerin takdirini sunulabilir. Klip çekme, kaset yapma, CD ve DVD hazırlama ve bunların dağıtılması, reklamının yapılması gibi büyük masraflara gerek kalmamaktadır.

Single Çıkarma Maliyeti

Son yıllarda tam albüm çıkarmak yerine sanatçıların tek bir eser ile yani Single ile yetinmeye başladıklarını görmekteyiz. Bu meylin en önemli sebebi şüphesiz single çıkarma maliyeti ile doğrudan iniltilidir.Çünkü bir albümde ortalama10 küsureser yer almaktadır. Bunların her birisinin hazırlanması ekstra masraf demektir ve çok daha uzun bir zaman almaktadır. Oysa single eserler için hem çok fazla zamana hem de paraya ihtiyaç yoktur. Günümüz çalma listeleri ve sosyal medya hareketleri mantığı da bu yönde olduğu için gündem de takip edilmiş olacaktır. 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir