Teknoloji ile birlikte gelişen dünyada kurumsal web siteleri, kurumu vitrinde ön sıralara yerleştiren bir platformdur. Kurumsal web siteleri, işletmelerin hizmetleri hakkında bilgiler içeren ve kurumu ve hizmetleri hakkında tanıtım yapan web tasarımlarıdır. Fakat gerçekten yararlı ve iyi bir web sitesi tasarımına sahip olmak için yeterli düzeyde kodlama bilgilerine sahip olunması gerekmektedir.
Kurumsal Web Sitelerinin Özellikleri
-Kurumsal web sitelerinin en önemli özellikleri firmayı ve firmanın verdiği hizmeti doğrudan olarak tanıtmasıdır.
-Kurumsal siteler kaliteli ve yerel olan hostingleri seçmelidirler. Hosting kavramını biraz açmak gerekirse; kesinlikle sitenizin bulunduğu ve hitap edilen kitlenin bulunduğu ülkeden bir hosting seçmelisiniz. Çünkü Google kriterlerine bakacak olursak, Google için sitenin hedef kitlesinin nerede bulunduğu, hangi ülkelere hizmet verdiği ve dilinin ne olduğu önemlidir. Bu sebeple kurumunuzun bulunduğu ülke Amerika ise hosting sunucunuzu da Amerika’dan almanız gerekmektedir. Hosting, sitedeki logonuzun, verilerinizin, görsellerinizin veya her şeyin yer aldığı bir depolama birimidir. Depolama alanlarının da çeşitleri mevcuttur. Tekil hosting paketi, reseller hosting, dedicated hosting ve sunucu hosting olarak çeşitleri sıralayabiliriz. Eğer ki milyarlar hitap etmeyecekseniz, sitenizi satış yapmak için kullanmayacaksanız, tekil hosting seçebilirsiniz. Sitenizin amaç ve hedeflerine göre uygun olan hostingi seçmeniz gerekmektedir.
İçerikleriniz Orijinal Olmalı
-Orijinal içerikler üretmeli ya da satın almanız gerekmektedir. Bir web sitesinde herhangi bir şekilde kopya içerik olmamalıdır. Özgünlüğünüzü, web sitenize kopya içerik ekleyerek bozmamanız gerekmektedir. Web sitenizin amacı ne olursa olsun her şey özgün olmalıdır. Bunun dışında metinleriniz bir defa eklendikten sonra, yıllar boyunca aynı şekilde kalmamalı. Yeni metinler, yazılar eklemelisiniz, tabi ki yine hepsi özgün içerikler olmalı.
-Görselliklerle ve videolarla ziyaretçilerinizi kendinize çekmelisiniz. Bir web sitesi oluştururken seo uyumlu olması yeterli olmayacaktır.
Dikkat Edilmesi Gerekilen Diğer Konular Nedir?
-Ziyaretçi arama motorunda “format atma” diye bir konu aratıp sizin web sitenize tıkladığında, karşılaşacağı yazı gerçekten arama motorunda çıkan konuyla ilgili olmalı. Başlığınız ile konu metniniz alakasız olmamalıdır.
-Konunun yazı veya video içeriğinde sadece başlıktaki konu olması yeterli olmayacaktır. Örnek olarak birisi “format atma” konusu ile ilgili bir şeyler arıyorsa, yazınızda “bilgisayara neden format atılır?”, “format gerektiren durumlar nelerdir?” ve bunun gibi sorulara da cevaplar olmalı.
-Ziyaretçilerin sorularının cevaplarına sitenizde cevap verirken metinsel içeriklerden daha çok fotoğraf veya video olarak cevaplar vermelisiniz. Bu şekilde ziyaretçiniz içeriğiniz ile ilgilenirken sıkılmayacaktır ve bu içerik onun daha çok dikkatini çekecektir.
-Anketlerden ve araştırma sonuçlarından yola çıkacak olursak, bir kullanıcı herhangi bir web sitesine girdiği zaman dikkatlerini en önce çeken şey sitenin tasarımı olmaktadır. Bu yüzden sitenin tasarımı kullanıcının gözünü fazla yormayacak şekilde olmalıdır. Fakat site tasarımını sade tutmak için bomboş bir sayfa tercih etmeyin. Tasarımınız hem göz yormayacak şekilde hem de ilgi çekecek şekilde olmalıdır. İçeriklerin özgün olması gerektiği gibi site tasarımınız da özgün olmalıdır. Sitenizin tasarımı başka sitelerle asla aynı olmamalıdır.
Çünkü siz kurumsal bir şebekesiniz. Her şeyiniz kendinize özel olmalı. Ziyaretçi girdiği sitede, yetersizlik, tasarım ve metinlerin kopyalanmış olduğunu fark ederse anında siteden uzaklaşacaktır.
-Fonksiyonel olarak ve işlevsel olarak sitenizdeki bütün menüleriniz ziyaretçiyi tatmin etmelidir. Aradığı bir şeye kısa sürede ulaşamayan kullanıcı siteyi yetersiz bulacaktır.
-Tasarımda kullandığınız renkler çok önemlidir. Kullandığınız renkler birbiriyle tamamen ne aynı olmalı ne de birbiriyle tamamen alakasız olmalı. Bu konu biraz önemsiz gözükse de site tasarımında oldukça önemli bir noktadır. Öncelikle bağlı olduğunuz sektöre uygun olan renkler kullanmalısınız. Mor ve kırmızı renkleri sadece ince hatlar, ince çizgilerde kullanmalısınız. Bu renkler büyük detaylarda oldukça itici görünmektedir.
-Menülerinizi detaylı yaparken karmaşık olmamasına özen vermelisiniz. Menülerinizin renklerini seçerken daha çok açık renkleri tercih etmelisiniz.
-Reklam kullanacaksanız bu asla kullanıcıyı rahatsız edecek seviyede olmamalı. Kullanıcının karşısına fazla reklam çıkması anında siteden uzaklaşmasına sebep olacaktır.
-Sitenin kullanılabilirliği, ziyaretçiyi sitede tutma konusunda kilit noktadır. Sitenizi ziyaret eden bir kullanıcı aradığı bir menü, metin veya hizmete kısa bir sürede ulaşamazsa pes edip sitenizi kapatacaktır.
-Kullanıcı sitenize girişte veya site içerisinde gezinirken ağ yavaşlığı yaşıyorsa bu da pes etmesine sebep olacaktır ve kullanıcı siteden çıkacaktır.
-Oluşturduğunuz web sitesinin responsive özelliğinin olması size fazlaca kullanıcı kazandıracaktır. Mobil uyumlu site yazılımı ve tasarımı, sitenizin kullanıcılara yayılması için size oldukça yardımcı olacaktır. Özellikle satış odaklı bir siteniz var ise kullanıcılarınızın %80’inin mobil cihazlar üzerinden sitenizi ziyaret ettiğini bilmelisiniz.
-Kurumsal bir kimlik için iletişim bilgilerinizin hiçbirini gizlemeden doğrudan kullanıcılara sunmanız gerekmektedir. Sizinle iletişime geçmek isteyen kullanıcılar olacaktır. İletişim bilgilerine ekleyebileceğiniz bazı bilgiler şöyle olabilir;
*Sosyal medyadan ulaşılabilmesi için gerekli linkler ve görseller
*İşletmenizin bulunduğu adres için Google map haritası
*Direkt erişim için açık bir adres
-Bu konuya fazlaca insan hakim olmasa da domain süreniz çok önemlidir. Kısacası bir sitenin domain süresi sadece bir veya iki yıl ise Google şunu yorumlar “bu site bir yıllık bir şekilde alındı ise uzun vadeli planlar yapılmamış yani büyük hedefleri olmayan bir kurum olabilir.” Yani bu sebeple domain sürenizi uzun tutmanız gerekmektedir.