
Mesleğinizi veya kişisel becerilerinizi pazarlamanın en önemli yolu kişisel bir web sitesi açmaktır. Daha açık bir şekilde kişisel web sayfası tanıtım, duyuru, blog, video ve fotoğraf galerileri tarzında çoğu özelliğe sahip olan sitelerdir. Bu sitelerin amacı kişinin kendini tanıtması, duyurularını ve etkinliklerini kitleye duyurmaktır. Aynı zamanda kendi yazı ve düşüncelerini paylaştığı sitelerdir.
Kişisel Web Sitelerinin Faydaları
-Kim olduğunuzu insanlara göstermek için size bir özgürlük sağlar. Siteniz için seçtiğiniz görseller, renkler yani tasarım bile bununla ilgilidir.
-Kariyeriniz konusunda yükselmek için bir web sitesi açmak size oldukça büyük katkıda bulunacaktır.
-Eğitiminiz hakkında bilgiler, hobileriniz ve başarılarınız gibi konulara güncel bir arşiv olarak hizmet eder.
Açacağınız web sitesinde neler olmalı diye bir soru geliyorsa aklınıza şöyle bir liste yapabiliriz;
-Logo
-Kategoriler
-Menüler
-Fotoğraf galerisi
-Duyuru kısmı
-Ana menü alanı
-Manşet alanı
-Sosyal medya bağlantıları
-İletişim çerçevesi
-Kolay yönetim paneli
Kişisel web sitenizde kendinize dair de mutlaka yazılar bulunmalı. Bunlar elde ettiğiniz ödüller ve başarılar olabilir. Bir hobiniz varsa bunu da anlatabilirsiniz veya mesleğinize ait bilgileri yazabilirsiniz. Bireysel yazılarınız veya sosyal medya bağlantılarınız bulunabilir.
Pekala Kişisel Web Sitenizi Açabilmeniz İçin Ne Tür Bilgilere Sahip Olmanız Gerekmektedir?
Abartıldığı kadar teknik bir bilgiye sahip olmanızı gerektirmeyen kişisel web siteleri, günümüzde PHP, ASP, CSS, JS ve bunun gibi hiçbir kodlama bilgisi gerektirmeden kolaylıkla açılabiliyor.
Pekala kişisel web sitesi açabilmek için adımlarınız nasıl olmalı?
–Hosting: Siz bir hosting hizmeti satın aldığınız zaman sitenizin her şeyi (kodlar, görseller, veriler vs.) bu hosting sunucusunda barınırlar.
–Domain: Türkçe ismi ile alan adı, kişisel web sitenizi yansıtacak en önemli noktalardan biridir. Buna örnek verecek olursak “www.abc .com” olabilir.
-Hosting ve domain alma adımlarını da geçtikten sonra alınan hosting ve domaini birleştirip bir yönetim paneli kurmanız gerekmektedir. Kurulan panel, cPanel isimli bir hosting yönetim paneli olacaktır.
Daha sonra cPanel üzerinden istediğiniz siteyi ücretsiz bir yazılım olan ve dünyada var olan web sitelerinde yüksek bir miktarda kullanılan WordPress çerçevesinde tasarlayacağız.
WordPress’i biraz açmak gerekirse, sitenizi tıklamalar ile yönetebileceğiniz bir yönetim sistemi diyebiliriz. Bir yönetim paneli, site düzenleme ve inşa etme de diyebiliriz.
-WordPress ile siteyi kurduktan sonra kişisel web sitenizin tasarımını oluşturmalısınız. Tasarım konusunda herhangi bir yazılım dili bilmenize yine gerek yok. WordPress dünya çapında kullanıldığı için, içerisinde hazır tasarımlar da bulunmakta. Kodlama bilmeyen kişiler için, bu tasarımları yaparken kullanılan yazılımları bilen kişiler tasarımlar oluşturmakta. Hazır tasarım kullanmak isteyen kişiler de bu tasarımları satın alıp kendi sitelerine kurabiliyorlar ve gayet profesyonel bir görüntü oluşturabiliyorlar.
Site oluşturmak isteyen kişilerin çoğunun aklında bir soru bulunmakta. Site oluşturmak ücretli mi? Evet site oluşturmak ücretli. Fakat ücret konusunda da belirtilmesi gereken bazı şeyler var. Dünya üzerindeki bütün internet siteleri ücretli bir şekilde oluşturulmaktadır. Her internet sitesi oluştururken sitenin mutlaka bir maliyeti bulunmaktadır. Tabi ki bu sizin nasıl bir site yapmak istediğinize, seçtiğiniz tasarıma göre ve bunun gibi etkenlere göre de değişiklik göstermektedir. Peki maliyetli olan şeyler nelerdir?
-Hosting: Sunucu kiralama, satın alma işlemi parayla yapılmaktadır. Bu hosting hizmetini dünyanın en büyük üç firmasından birinden aldığınızı varsayarak, ilk yıl için ortalama 70 bin lira civarında bir maliyet oluşuyor. Daha sonrasındaki yıllarda bu rakamlar yıllık 300-350 lira gibi bir şekilde olmaktadır.
-Domain: Domainin kendinizi belirtmek için, hizmetinizi yansıtmak için ne kadar önemli olduğunu zaten söylemiştik. Kendinize bir domain tescillemek ve o domain adresini kullanabilmeniz için belirli bir miktarda para ödemeniz gerekmektedir. Alan adlarını asla ücretsiz bir şekilde elde edemezsiniz.
Şimdi Teker Teker Kişisel Web Sitesi Açmak İçin Gerekli Adımlara Bakalım
-Kişisel web sitesi kurulumu için bir domain alacağız.
– Kişisel web sitesi kurulumu için bir hosting alacağız.
-Yönetim paneli yardımı ile WordPress kurulumu yapılacak
-WordPress alt yapısı ile kurulan kişisel web sitesinin görünümü için tema seçimi ve satın alma işlemi yapılacak
Kişisel Web Sitesi İçin Hosting Ve Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
-İsim ve soyadınızda Türkçe karakterler varsa bunlar yerine o – c – s – u – g – i harflerini kullanın. Örneğin isminiz Beyza Gündoğan ise beyzagundogan.com şeklinde olmalı. Aksi halde domaininiz geçersiz sayılacaktır. Kısacası domaininizde türkçe karakterler bulundurmamalısınız.
– .com uzantılı bir alan adı seçerseniz alan adınız insanların daha çok akıllarında kalacaktır. Tercihiniz .com’dan yana olmalıdır.
-Eğer isim soyisim olarak seçtiğiniz domain aynı ad ve soyada sahip bir başka kişi tarafından alındıysa, seçtiğiniz bu ismin domain uzantısı için .net ya da .info seçeneklerini de tercih edebilirsiniz. Fakat yine de önceliğiniz .com dan yana olmalı.
-Eğer seçtiğiniz alan adının .net .org ya da .com gibi uzantıları alındıysa, ad ve soyadınızın arasına tire işareti koyabilirsiniz. Veya bu tarz akılda kalacak değişik formları uygulayabilirsiniz.
-Eğer hosting paketinizde 60 ayı tercih ediyorsanız, domain kısmını da 5 yıl olarak seçin. Çünkü hosting paketi ile domain süresi eşit olmalı. Hosting olmadan domain, domain olmadan hostingin bir gereği yoktur.