
FİLM VE REKLAM ÇEKİMLERİ İÇİN EKİPMAN KİRALAMA NASIL YAPILIR?
Film ve ekipman kiralama açısından ilk olarak hangi ekipmanları kullanmanız gerektiğini bilmeniz gereklidir. Bu ekipmanları kimlere ve nasıl kullanıldığını da bilmeniz gerekmektedir. Film ve reklam ekipmanları;
1- Tripod
Düşük enstantane seçimleri açısından uzun pozlama gerektirmekte olan çekimler açısından elimiz bir müddet sonra titreyeceği açısından çekimler üzerinde olacak bulanıklıkları engellemek amacıyla kullanılmaktadır.
Makro çekimler yaparken yine daha rahat davranmak açısından yüksek enstantane bulunsa da 1:1 çekim yapılmış olduğunda makina ve elde oluşan titremeleri önlemek amacıyla kullanılmaktadır.
Tele-zoom objektif ile beraber yapılmakta olan çekimlerde (özellikle spor müsabakalarında anlık yaşanan gelişmeleri çekerken) yine titreşimi engellemek ve aynı zamanda net olan fotoğraflar elde edebilmek açısından da kullanılmaktadır.
Fotograf ya da film ya da reklam çekimleri yaparken tripod almadan öncesinde amacınıza uygun olacak ve aynı zamanda çekimlerde de işinizi görecek olan bir tripoda yönelmeniz önerilmektedir. Örneğin doğa da film ya da reklam çekimi yapacak iseniz muhakkak kancalı olan bir tripod seçmeniz daha doğru olacaktır.
Satın alma ya da kiralama aşamasında tripod seçimi yaparken öncelikle ve kesinlikle yere sabitleyicinin başarılı olması oldukça önemlidir. Zemin ne türde olursa olsun bacakların her zaman yere sağlam olarak basması gerekmektedir. Örneğin doğa çekimleri gerçekleştirecekseniz çivili olan ayaklar ya da stüdyo çekimlerinden lasik olan ve kaymayan ayaklar önerilmektedir.
Ayakların zemşn için seçiminin haricinde tripod üzerinde aranmış olan en önemli özellikler su terazisi, kollu olan bir mekanizma, merkezi denge sisteminin iyi olması gerekmektedir. Bu hususlar üzerinde dikkatli davranarak almış olduğunuz tripodu uzun yıllar kullanabilirsiniz.
Kiralık olan tripodların özellikleri genel olarak;
· Taşıma kapasitesi tripodlarda tamamen farklıdır. Bu üzerinde taşıyabilmiş olduğu ağırlığı temsil etmektedir. (kg)
· Sahip olduğu maximum yükseklik de farklı olmaktadır. Tripod cihazını ulaşabileceği maksimum yerden yüksekliği ifade etmektedir. (cm)
· Kapalı yüksekliği cihazın kapalı olarak boyunu ifade etmektedir. (cm)
· Ağırlık tripodun sahip olduğu ağrlıktır. (kg)
· Bacak bölüm sayısı da tripod ve kullanım durumuna göre değişmektedir.
· Bacaklar arası bağlantı şekli tripod bacakları örümcek tabiri ile de bacakların birbirine tutturmaya yarayan birleşim noktasıdır.
· Çivili ayaklar yukarıda da bahsedildiği gibi doğa fotoğrafçılığında yere sabitlemek amacıyla kullanılmaktadır.
2- “Head“ (Kafa) seçimi açısından daha porfesyonel olan gözle bakılmış olduğunda “Head”ler (kafa) aslında tripod seçiminin en önemli bir adımıdır. Gövdeniz ve aynı zamanda lensiniz tamamen tripoda emanet olacaktır ve tabi ki çekeceğiniz videolar da aynı şekildedir.
Sık olarak kiralanan Head (Kafa) türleri;
· Geared Heads, Dişli olan başlıklara sahip olan kafalar
· Three Way Heads yani üç yönlü olan kafa türleri
· Ball Heads, Toplu olan kafa türleri
· Hydrostatic Ball Heads yani Hidrolik özellikte olan top kafa türleri bulunmaktadır.
· Two Way Heads yani Video çekimi yapmak amaçlı olan headler
Tüm “head” yapıları aslında farklı bir amaçla kullanılması gereken yapılardır. “Geared head”ler bunların içerisinde olan ve en profesyonel olarak kullanılan türdür. Stabilyani hareketsizdirler bunun yanında sağlam olmalarına karşı aynı zamanda hassas olan kaymalar da yapabilmektedirler. Bu makinelere üç ayrı kol ile de yön verilebilmektedir. Ancak diğer headler içinde en pahalı olanlardır.
“Three-Way Heads” çok satılmakta olan modeller arasında yer almaktadır. Aynen “Geared head”lerde oldukları gibi sağ ve sol, yukarı ve aşağı ayrıca da rotasyon açısından üç ayrı olan sıkmalı olan kol da bulunur. Oldukça hassas ve aynı zamanda stabil olarak kullanılmaktadırlar. Her iki kafanın kullanımın da dezavantajı bulunmaktadır. Bu dezavantaj her bir yön belirlemek açısından üç kolu açmak, bu kolları ayarlamak ve bu kolları sıkmak gerektiğinden fazlaca zaman alıcı ve aynı zamanda da can sıkıcı olmaktadır. Tabi bu durum özellikle de doğa üzerinde çekim yapanlar açısından hassas ayarlandığından dolayı daha kullanışlı olmaktadır.
“Ball head”ler, düğme ile top yuva içinde serbest bırakmaktadır ve istenilen her yöne ayarlanarak aynı düğmeyi üzerinde sabitlenebilmektedir. Hızlı ve hızlarının yanında da oldukça kullanışlıdırlar. Özellikle de kuş fotoğrafçılığı yaparken ve spor fotoğrafları üzerinde de bu tripod çok işe yaramaktadır.
Yine bu önemli olan ekipmanların yanında ışık ekipmanları da kiralanabilmektedir.