Film Çekimi Aşamaları Nelerdir?

  • 10 Ekim 2022
  • Vovo Media
  • 5 min read

FİLM ÇEKİMİ AŞAMALARI NELERDİR?

Film çekim aşamaları, kendi filmini, oluşturduğu fikrini çekmek isteyenler için bilinmesi gereken ve bu aşamaları kafasında netleştirmesi gereken bir süreçtir. Film çekimi aşmaları 5 taneden oluşmaktadır.

  1. Geliştirme aşaması (Development)
  2. Yapım öncesi aşama (Pre productıon)
  3. Yapım aşaması (Productıon)
  4. Yapım sonrası aşaması (Post productıon)
  5. Dağıtım aşaması (Distribution)

Film Çekim Geliştirme Aşaması (Development)

Film çekimi aşamasının ilk aşamasını oluşturmaktadır. İlk olarak film çekmek için bir fikrimizin olması gereklidir. Ne hakkında ne nasıl bir film çekeceksiniz. Bu sorulara vermiş olduğunuz cevaplar, tüm projeye yön gösterecek ve şekillendirecek. Finansman, yapımcı ve aktör bulmanızı da kolaylaştıracak. 

Bu aşama da ya hiç işlenmemiş, daha konu edinmemiş bir belgesel ya da film çekmeye karar veriyorsunuz ya da daha önce yapılan bir filmi daha iyi bir şekilde izleyicilere sunabileceğinizi düşünüyorsunuz. Bu fikri ilk olarak geliştirmelisiniz. Daha sonra ise ekipte iş bölümü yapmanız gerekmektedir. Senaristiniz, yapımcınız, yönetmeninizin kim olacağını belirleyebilirsiniz. 

Fikriniz oluştu ve geliştirdiyseniz zor bir aşama sizi bekliyor. Düşüncenizi hayata geçirmeniz için finansman bulmanız gereklidir. Film çekiminiz için, devlet fonlarından, özel fonlardan, bakanlık fonlarından, yapımcı katkı fonlarından, sponsorlarınızdan finans kaynakları elde edebilirsiniz. Ne kadar fazla finans kaynağı demek, o kadar fazla rahatlamanız demektir. Finans elde etmek için projenizin hazır bulunması ve yatırımcının da bu projeye yardım etmekte istekli bulunması gereklidir. Finans kaynakları bulurken acil olarak, tretman ve senaryo için bulmalısınız. 

Film çekiminizin geliştirme aşamasında fikrinizin geliştirmenizin yanında ayrıca senaryo geliştirmeyi de ön planda tutmalısınız. Senaryonuz da hazır durumdaysa artık oyuncu düşünmelisiniz. Işık, ses, görüntü, reji, prodüksiyon ekiplerinin başında kimlerin yer alacağını belirlemelisiniz. Daha sonra detaylı bütçe ve çekim planınızı hazırlamalısınız. 

Film Çekim Öncesi Aşama (Pre Productıon)

Yapım öncesi aşama da oyunculara (cast) karar vermek için seçmelere (audition)  girmesini sağlamalısınız. Karar verdiğiniz oyuncular ile anlaşma imzalamalısınız. 

Daha sonra bir filmin görselliği açısından mekân önemlidir. Bu yüzden mekânlara karar vermeniz gereklidir. Mekânlar için izin almak gerekli ise izin almalısınız. Hangi sahnenin hangi mekânda çekilmesi gerektiği, gece veya gündüz çekim mi, mekân müsaitlikleri ve stüdyo çekimleri gerekli mi gibi sorular yardımıyla mekânlarınızı belirleyin. Sahne sahne ve mekân mekan ne çekeceğinizi kafanıza oturtmak açısından bir stayboard belirleyin kendinize. 

Mekânın yanında, film çekimi sırasında hangi ekipmanlara ihtiyacınız olduğu da önemlidir. Görüntü, ses, ışık ekipmanlarını ekip arkadaşlarınızla birlikte karar vermelisiniz. Hangi sahnede hangi ekipmanın kullanılacağını ayarlamalısınız.

Çekim programını, hangi programı kullanacağınızı ayarlamanız gereklidir. 

Film Çekim Aşaması (Productıon)

Bu aşama da hazırladığınız planlar ve sahneler programa uygun şekilde çekilir. Bu aşamada ekibiniz entegre ve mükemmele yakın bir şekilde çalışması gereklidir. Görüntü, ışık ses, reji ekibinin başarılı bir iş çıkarması ve sanat ekibinin de tecrübeli ve hızlı olmasıyla birlikte prodüksiyonun da eksiksiz hazırlık yapmış olması bu sürecin sorunsuz geçmesine yardımcı olmaktadır.

Normal bir çekim gününüzde ekip ve oyuncular zamanında sete gelir. Görüntü, ses, ışık hazırlanırken oyuncular kostüm, saç ve makyaja alınır. Yönetmen ve görüntü yönetmeni aşamaların üzerinden birlikte geçerler. Yönetmen oyunculara oyunu verir ve nasıl oynamaları gerektiği anlatılır. Yönetmen kafasındaki planı bulana kadar sürekli çekim yaptırabilir.

Film Çekim Sonrası Aşaması (Post Productıon)

Bu aşama da çekmiş olduğunuz görüntü ve sesleri kurgucu ve koloriste teslim edersiniz. Bu aşamaya yine yönetmen de katılabilir. Film baskın yerine, plan uzunluklarına, kullanılması gereken müzik ve efektlere yönetmen eşliğinde karar vermek daha doğru olacaktır. Bu süreçte yapımcı da yer alabilir. 

Filmin ritmi verilmesi gereken duygunun başarılı olup olmadığı bu aşamada belli olur. Kötü çekilmiş olan yerleri toparlanmaya çalışılır. 

Film Çekiminin Dağıtım Aşaması (Distribution)

Tüm aşamalardan başarılı olarak geçtiğinizi düşünüyorsunuz. Bu aşamada da başarılı olan filminizi dağıtmak amacıyla bir dağıtım şirketi ile anlaşmalısınız. Dağıtım yapacağınız mecralar, film tanıtım broşürünüze, web site ve gala gecesi için anlaşma yapmanız gerekecektir. Ayrıca yapımcı ve sponsorlara karşı sorumluluklarınızı yerine getirip onlarında desteğini bu aşama da almalısınız. Film dağıtım aşaması aslında tüm bu vermiş olduğunuz emeğinizin karşılığını almadan önce, gösterimden önceki olan daha çok ticari bir aşamadır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir