Dinamik Web Sitesi Nedir?

  • 11 Ekim 2022
  • Vovo Media
  • 6 min read

Dinamik web siteleri .php, .asp gibi yazılım alt yapıları çerçevesinde, veritabanı kullanabilen, kullanıcı ile içerik alışverişi imkanı sunarken aynı zamanda bir admin paneline sahip web siteleridir. Son zamanlarda dinamik web siteleri oldukça fazla kullanılır oldu. Web siteleri alt yapı konusunda incelenecek olursa, iki gruba ayrılmaktadırlar. Bunlar statik web siteleri ve dinamik web siteleridir. 

Dinamik Web Sitesi Nedir?

HTML kodlarını ASP,PHP tarzı programlama dilleri ile kullanıldığında web sitesi dinamik şekle dönüşmüş olur. Bu sitelerde veriler HTML kodları altında değil de veri tabanında tutulmaktadır ve aynı zamanda uygun alanlarla ilgili içerikler çekilmektedir. Bu sayede daha rahat düzenlemeler yapılmaktadır. Dinamik web sitelerinde belirli bir kitleye hitap edilebilir ve o kitleye göre içerikler sunulabilir. Dinamik web sitelerinde herhangi bir kodlama bilginiz olmadan içeriklerin yönetimini sağlayabilirsiniz. Yeni içeriklerin girişi, metinlerde değişiklikler, medya ekleme ve silme tarzı işlemler dinamik web sitelerinde daha kolay bir şekilde yapılabilir. Aynı zamanda dinamik web sitelerinin menüleri, navigasyon ve tasarımları, site haritaları gibi içerikleri daha etkili ve hızlı bir şekilde yönetilebilmektedir. 

Dinamik Web Sitelerinin Avantajları

-Yönetim panelleri vardır.

-Kullanıcı ile etkileşimleri oldukça yüksektir.

-İçerik ve mimari açıdan geliştirilmeye açıktır.

-Güncelleme işlemleri daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

-Kitleye özgü içerik belirlenebilir.

Dinamik Web Sitelerinin Dezavantajları

-Fazla parçalı olması, sunucu ile fazla iletişimi ve kaynak kullanımları yüzünden daha yavaştır.

-Güvenlik konusunda biraz zayıftırlar.

-Maliyetlidir ve tasarımı daha uzun sürer.

Statik Web Sitesi Nedir?

Statik web siteleri, sürekli değişen ve güncellenen bir içeriğe ihtiyaç olmadığı zamanlarda tercih edilir. Herhangi bir veritabanı kullanmaya ihtiyaç duymazlar ve admin panelleri de yoktur. Eğer ki içeriğin güncellenmesi gerekiyorsa sunucuya FTP kullanan bir programı bağlayıp güncelleme yapılabilir. Kaynak dosya üzerinde bilgisayarınızda doğrudan değişimler yapılabilir ve sunucuya aktarılır. Sunucu üzerinden doğrudan bir değişim sağlanamaz. Bu değişimler için de bilgisayarınızda bazı tasarım programlarının bulunması gerekir. Dinamik bir web sitesine göre biraz daha fazla teknik bilgi gerektirir. Güncelleme esnasında öbür sayfaları ilgilendiren değişiklikler olursa bütün sayfalar ayrı ayrı incelenmelidir. Teknik konudaki zorlukları yüzünden güncelleme işlemleri olduğunda biraz daha fazla zaman gerekir. 

Statik Web Sitelerinin Avantajları

-Geliştirilmesi çok daha basittir.

-Genel olarak sayfa yükleme süresi kısa ve sayfa boyutu daha küçüktür.

-Sayfa hızı yüklemesi genelde daha hızlıdır. 

-Güvenlik riskleri daha azdır.

-Daha küçük ve basit planlar için daha uygundur.

Statik Web Sitelerinin Dezavantajları

-Güncellenmesi daha yavaş ve zordur. Birden fazla sayfayı tek tek güncellemek gerekir.

-Admin panelleri yoktur. 

-Zaman zaman bazı işlemler için kodlama dili bilmek gerekebilir. 

-Kullanıcı ile etkileşimi yoktur.

-Modern web sitelerinin birçok özelliğini karşılamaz.

Statik ile Dinamik Web Sitelerinin Farkları Nelerdir?

-Statik web sitesi oluşturulurken basit kodlar ve tasarım parçaları kullanmak yeterli olacaktır. Fakat dinamik web sitelerini oluştururken yapım ve tasarım aşamasında karmaşıklık yaşanabilir.

-Statik web sitelerinde sadece sabit içerik bulunduğundan, bunları oluşturmak, HTML’de kolayca yapılabilir. Dinamik web sitelerinde ise HTML ve CSS kullanmak gerekir. Fakat işlevsel bir şekle getirmek için sunucu tarafı komut dosyası gerekmektedir.

-Statik web sitelerinin temel amacı bilgi aktarıcı olmaktır. Dinamik web siteleri ise web adresleri arasındaki fonksiyonellik ile karakterize edilir. 

-Bir kullanıcının statik bir sayfayla etkileşim halinde olmasının tek yolu, link tıklamak veya formları doldurmaktır. 

-Statik web siteleri durağan ve tek yönlüdür fakat dinamik web siteleri çok yönlüdür.

Statik bir web sitesi oluşturmak için karmaşık yazılımlara gerek yoktur. NotePad++ ile birlikte HTML ve CSS’deki bazı bilgiler sayesinde statik bir web sitesi oluşturmak yeterlidir. 

Statik sayfalar, metin ve video gibi verileri içerir. Dinamik bir web sitesi kadar teknik yönleri yoktur. Fakat aynı zamanda yapabilecekleri de kısıtlıdır. Statik web sitelerinde kaynak kodunu elle değiştirmediğiniz sürece, kullanıcılar web sitesini her ziyaret ettiklerinde aynı tasarımı ve içeriği göreceklerdir. 

Dinamik web sitelerinde ise içerikler kullanıcıların yaptıkları işlemlere göre görüntülenir. Kullanıcıların tercihleri, onlara gösterilenleri değiştirir ve bu, web sitesinin maksadına bağlı bir şekilde süreç içerisindedir. Sunucu tarafından dil programlamada güçlü teknik becerilerin yanında, dinamik web siteleri oluşturabilmek için IDE gibi bir özel düzenleyici gereklidir. 

Pekala hangi tür web sitesini tercih etmeniz gerekir?

Statik web sitesi ve dinamik web sitesi özelliklerine bakarak, sizin ihtiyaç ve amaçlarınıza göre buna kendiniz karar vermelisiniz. Fakat Google ile ilişkisi, SEO ve içerik pazarlaması ihtiyaçları ele alınarak bakıldığında önerilen dinamik web siteleridir. Çünkü bu tarz siteleri sıkça güncellemek gerekir. Aynı zamanda dijital pazarlama çalışmaları düşünüldüğü zaman büyük bir web projesi düşünmüyor olsanız bile dinamik bir web sitesi sizin için daha iyi olacaktır. 

Eğer ki ürün ve hizmetleriniz oldukça az sayıda ise ve uzun süre değişiklik, ekleme ve güncelleme gerektirmeyecek içerikler ise yani web siteniz sabit kalacak ise statik web sitesi tercih etmelisiniz. 

Dinamik Ve Statik Web Sitesi Fiyatları

Bu konuda statik web sitelerinin maliyeti daha uygundur diyebiliriz. Çünkü daha küçük çaplı, az sayıda sayfaları vardır. Fakat fayda ve maliyet olarak incelendiğinde dinamik web siteleri yatırım açısından daha doğru bir tercihtir. 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir