
Bir Müzik Albümü Nasıl Yapılır, Aşamaları Nelerdir?
Albüm yapma, ses sanatçılarının veya enstrüman sanatçılarının en büyük hayalidir. Teknolojinin gelişmesiyle beraber, eser sahipleri daha hızlı bir şekilde eserlerini hayata geçiriyor. Albüm, kaset, mp3 veya dijital formatlarda da albüm yapılabilir. Herhangi bir sanatçı, dilediği tarzda albüm çıkarabilir. Bununla beraber enstrüman, solo veya grup şarkıları içinde albüm tercih edebilirler.
Repertuar Seçimi Nedir?
Albüm yapma, müzik albümü çıkarmak isteyen kişilerin, öncelikle hangi şarkıyı yapmak istediğine karar vermesi gerekir. Tek tek eserler incelenir, eserlerin yer alacağına veya olmayacağına karar verilir. Sonrasında söz çalışmaları başlar. Müzik ve beste aşamaları takip edilir. Bu sayede albümün temel kemiği oluşturur. Repertuar seçimi bunun için son derece büyük bir önem taşır.
Demo Nedir?
Demo, kısaca albüm yapma aşamasında yapılan ilk adımlardan biridir. Albüm çıkmadan önce, albüm içerisinde çalınacak olan parçalar önceden enstrümanlar ile çalınır. Birçok kez farklı denemeleri yapılır. Eserin başlangıç halleri, mutlaka demo altına alınır. Özellikle albümün iyi bir şekilde oluşması için bu aşama son derece önemlidir. Albüm içerisinde bulunacak olan eserlerin demosu yapılır. Bu sayede ses ve müzik daha iyi bir şekilde oturur. Demonun diğer bir ismi ise rehber kayıttır. Demo kayıtların mutlaka özel bir alanda yapılması ve profesyonel bir ekip tarafından gerçekleşmesi gerekir.
Düzenleme Nasıl Yapılır?
Demo kayıtları uzun bir süre yapılır. Birçok farklı tekrar alınır. Demo kayıtlar bittikten sonra ise düzenleme aşaması başlar. Albüm yapma sırasında, aranje çok büyük bir önem taşımaktadır. Aranjörün mutlaka bu işi iyi biliyor olması gerekir. Profesyonel olmayan bir aranjör ile çalışmanız, eserlerinizi kötü bir hale getirebilir. Ancak iyi bir aranjör tarafından yardım almanız, eserlerinizi daha yükseğe çıkarabilir. Aranjör sırasıyla bütün demo kayıtları tek tek inceler. Eserleri notaya çevirerek, kafasında eser hakkında kurgular yapar. Notaları alt, üst olarak ayırarak tamamen çalınabilecek bir hale getirir. Özellikle şarkıda hangi enstrümanın çalınacağına karar verilmesi gerekir. Sanatçının eseri nasıl okuyacağı, enstrümanların sesleri ve seslerin uyumunun nasıl olacağına aranjör karar verir.
Albüm Çıkarmada Stüdyo Seçimi
Aranje kesinlikle albümün kaliteli olmasında büyük bir rol oynar. Aranje işlemi bittikten sonra diğer yapılacak bir işlem stüdyo seçmektedir. Firmamız tarafından destek alarak bu işlemleri bir paket halinde kolay bir şekilde halledebilirsiniz. Stüdyo kayıt için çok önemlidir. Bir albümün kalitesi stüdyosundan belli olur. Albümün nasıl yapılacağının iyi belirlenmesi gerekir. Albümün akustik, rock, dijital, rap veya toplu kayıt olup olmayacağı stüdyo seçimi sırasında büyük bir rol oynar. Stüdyolar albüm yapma aşamasında kayıtların kusursuz bir hale gelmesini sağlar. Bir stüdyonun alt yapısı son derece önemlidir. Alt yapısı sayesinde sesler daha berrak ve iyi kayıt edilecektir. Müzik cihazlarının mutlaka özel olması gerekir. Genellikle stüdyolar bu yüzden oldukça pahalıdır. Ayrıca stüdyoların mutlaka ses yalıtımlı olması gerekir.
Kayıt Nedir?
Kayıt işlemi, stüdyoya karar verildikten sonra başlar. Öncelikle kayıt sırasında, şarkının alt yapısı hazırlanır. Altyapı hazırlıklarında davul gibi vurmalı müzik aletleri yer alır. Sonrasında ise ritimli aletler ile çalışmalar başlar. Bu aletler yaylı, saz, üflemeli aletler, kanun veya gitar gibi vurmalı aletlerdir. Bunların kayıtları yapılır. Kayıtlar özel sistemler ile alınarak, bilgisayar destekli bir şekilde üst üste hale getirilecek şekilde hazırlanır. Kayıt işlemleri iyi olana kadar sürekli olarak bu işlemler devam eder. En iyi kayıt ortaya çıkana kadar, kayıt sürebilir. Bu işlemler sırasında bir müzik yönetmeni eşlik eder. Bu sayede albüm yapma işlemleri adım adım ilerler.
Miksaj Nedir?
Kayıt işleminden sonra, miksaj işlemi başlar. Bu aşama sırasında, ses tonları arasında olan uyumsuzluklar giderilir. Mix ve mastering bölümüdür. İki ayrı uzman veya tek bir uzman tarafından bu işlem yapılabilir. Seslerin yerinin değişmesi, eklemeler, seslerin daha berrak bir hale gelmesi ve seslerin kısılması bu işlemler sayesinde yapılır. Sonrasında ise eklenecek olan efekt ve ekoya karar verilir. Eserin son dokunuşları yapılarak kusursuz bir hale getirilir. Son derece önemli bir ses mühendisliği bölümüdür.
Son Aşama Baskı
Albümün bütün hazırlanma işlemleri bittikten sonra, basma işlemine geçilir. Bu bantalara ve dijital ortama göre hazırlanabilir. Tamamen özel fabrikalar tarafından bu işlemler yapılır. CD, kaset veya plak olarak kopyalanır. Tekrar bir şey olması ihtimaline karşı kopyalar saklanır veya tekrar çoğaltmak adına kayıt alınır. Orjinal olduğundan dolayı tekrar çıkarmalarda bu işlem büyük bir fayda sağlar. Sizlerde uzman bir ekip tarafından destek almak, güvenilir bir firma tarafından albüm çıkarmak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.